Γιατί Ρωσία και Δύση σιωπούν για την εισβολή των Τούρκων στο Αφρίν;

Η Άγκυρα εισέβαλε στη Συρία για να απομακρύνει τους “τρομοκράτες” από τα σύνορα της. Η στρατιωτική επιχείρηση φέρει την συμβολική ονομασία “Κλάδος Ελαίας”, γιατί όπως  ρητά δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Γενικός Επιτελάρχης , Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ  “υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και δεν εποφθαλμιούν τα εδάφη της”…
Η νέα αυτή τουρκική “ειρηνευτική επιχείρηση” ξεκίνησε σε μια στιγμή που οι δυνάμεις του Άσαντ, στηριζόμενες από τη Ρωσία και το Ιράν πολεμούν τους τζιχαντιστές που στηρίζει η Τουρκία, στο Ιντλίμπ. Με την έναρξη των εχθροπραξιών οι τζιχαντιστές προωθήθηκαν προς το Αφρίν διευκολύνοντας τις δυνάμεις του Άσαντ να καταλάβουν το Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται το Αεροδρόμιο Εμπου Ζουχούρ, το οποίο έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τη Δαμασκό.
Μπορεί το Αφρίν να είναι ένα αντίβαρο για το Ιντλίμπ; Ενδεχομένως ναι. Για αυτό βλέπουμε μια ήπια αντίδραση των δυτικών δυνάμεων, ακόμα και της Ρωσίας. Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι απειλείται η ασφάλεια της Τουρκίας από το ΡΚΚ και το παρακλάδι του στη Συρία PYD.
Οι  Κούρδοι ελέγχουν σχεδόν το 30% των εδαφών της Συρίας, εντός των οποίων περιλαμβάνεται και η περιοχή Ομάρ με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.
Στόχος των Κούρδων είναι η έξοδος στην Μεσόγειο με την ένωση Αφρίν-Τζίζρε-Κομπάνι.
Η Άγκυρα θέλει πάση θυσία να εμποδίσει την έξοδο αυτή. Για αυτό άλλωστε έκανε και την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη.
Ο πόλεμος που ξεκίνησε στην  Συρία για την ανατροπή του Άσαντ συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια. Τελικά ο Άσαντ δεν ανετράπη και οι τζιχαντιστές , μαζί με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών του Σύρου Προέδρου που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, ηττήθηκαν.
Ο Ερντογάν πριν την έναρξη των επιχειρήσεων δήλωνε: “Οι πλιατσικολόγοι ενώθηκαν και νόμισαν ότι σχημάτισαν στρατό. Θα δουν πως θα τους διαλύσουμε σε λιγότερο από μια εβδομάδα”.
Η εβδομάδα πέρασε, αλλά οι Κούρδοι δεν ηττήθηκαν. Μπορεί οι αεροπορικές επιδρομές να έπληξαν κάποιους στόχους, αλλά η μάχη θα δοθεί στο έδαφος  με  τις χερσαίες δυνάμεις. 
Ο τουρκικός στρατός πολεμά εδώ και 30 περίπου χρόνια με τους άνδρες του ΡΚΚ  και δεν κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα. Τι θα συμβεί τώρα αν ενωθούν όλοι οι Κούρδοι που είναι διασκορπισμένοι σε τρεις χώρες και αντισταθούν στο Αφρίν;
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έφτασε η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν και για την Τουρκία. Αυτό θα κριθεί από τη στάση της Ρωσίας, των ΗΠΑ και τους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή.  Αναμφισβήτητα η Άγκυρα  έπεσε στον βάλτο της Συρίας, από όπου δύσκολα θα ξεμπλέξει. Ήδη ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μεσούτ Μπαρζανί εξέφρασε την ανησυχία του και δήλωσε: “Ανησυχούμε για τις απώλειες αμάχων στο Αφρίν. Με τον πόλεμο και τη βία μεγαλώνουν τα προβλήματα. Ελπίζουμε η επίθεση στο Αφρίν να λήξει σύντομα. Η συνέχιση του πολέμου θα έχει αρνητικές συνέπειες”. 
Ο σουλτάνος συλλαμβάνει και φυλακίζει όσους εκφράζουν την αντίθεση τους στην  στρατιωτική επιχείρηση. Τα κοινωνικά δίκτυα διαψεύδουν τις εικόνες “νίκης” που προβάλουν τα  τηλεοπτικά κανάλια.
Η κυβέρνηση του ετοιμάζεται να του απονείμει τον τίτλο του Γαζή  (βετεράνος πολεμιστής).  Φυσικά δεν μπορεί να υπολείπεται του Κεμάλ. Πρέπει και αυτός να αποκτήσει τον επίζηλο τίτλο.
Μια εύλογη απορία: Αφού η Άγκυρα δεν εποφθαλμιά  εδάφη της Συρίας, τι θα κάνει αν διώξει τους “τρομοκράτες” από το Αφρίν; Μήπως θα παραδώσει την πόλη στον Άσαντ ή θα παραμείνει εκεί όπως έκανε και στην Κύπρο;
Σίγουρα η ονομασία “Κλάδος  Ελαίας” είναι ατυχής, γιατί δεν ταιριάζει με βομβαρδισμούς και σκοτωμούς. Εάν ήθελαν να επιλέξουν κάποια ονομασία από  φυτά  θα μπορούσαν κάλλιστα να την ονομάσουν “γαϊδουράγκαθο” γιατί  πράγματι έχει πολλά αγκάθια….

Πηγή: militaire.gr / Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.