Η μαφιόζικη δολοφονία προκαλεί πολιτικούς τριγμούς- Η δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια πριν από δύο χρόνια στη Μάλτα οδηγεί σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της χώρας.
«Μαφία, μαφία» και «φονιάδες, φονιάδες» φωνάζουν εδώ και μέρες εξαγριωμένοι πολίτες στη Μάλτα. Την Κυριακή και πάλι χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Βαλέτας για να διαδηλώσουν την οργή τους. Ο λόγος ήταν η δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια πριν από δυο χρόνια, η οποία σχετίζεται με υπόνοιες διαφθοράς της κυβέρνησης αλλά και γενικότερα διάλυσης των δημοκρατικών θεσμών στη Μάλτα μετά από μια σειρά σκανδάλων, δολοπλοκιών και απληστίας που θυμίζουν ταινίες για τη μαφία.
Η δικαιοσύνη στη Μάλτα φαίνεται να δραστηριοποιείται σε μια στιγμή που κανείς δεν το περίμενε. Το Σάββατο το βράδυ εμφανίστηκε ενώπιόν της ο Γιόργκεν Φένεχ, ένας ισχυρότατος επιχειρηματίας, ο οποίος μια ημέρα νωρίτερα μπαινόβγαινε ελεύθερος στα δικαστήρια. Στις πόρτες τον περίμενε ο Τύπος ενώ μέσα οι συγγενείς της δολοφονημένης δημοσιογράφου περίμεναν να ακούσουν το κατηγορητήριο. Άκουσαν το κατηγορητήριο εναντίον ενός πάμπλουτου επιχειρηματία. Φέρεται ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, αλλά αυτός το αρνείται.
Οι συγγενείς του θύματος όμως, αυτό που τώρα περιμένουν, όπως λένε, είναι «μια έρευνα εναντίον του πρωθυπουργού Γιόζεφ Μουσκάτ και του επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Κιθ Σέμπρι για ανάμειξή τους στη δολοφονία».
Η περασμένη εβδομάδα ήταν γεμάτη πολιτικές αναταράξεις στη Μάλτα. Ήρθαν στην επιφάνεια πολλές νέες λεπτομέρειες όσον αφορά τις συνθήκες δολοφονίας της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια. Τα στοιχεία παραπέμπουν στο στενό κύκλο του πρωθυπουργού και τον επιβαρύνουν. Γνώριζε για την εμπλοκή του Γιόργκεν Φένεχ ήδη πριν από έναν χρόνο. Γιατί δεν έκανε τίποτα;
Μέδοθοι μαφίας
Στο τέλος Νοεμβρίου ένας σκύλος ανακάλυψε στη βαλίτσα του ταξιτζή Μελβίν Τόιμα 200.000 ευρώ. Ο οδηγός συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος και εκεί πρότεινε στις αρχές να τους πει όλα όσα ήξερε για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, ώστε να τύχει καλύτερης μεταχείρισης. Κατονόμασε τον Γιόργκεν Φένεχ ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, ο οποίος λίγο αργότερα συνελήφθη στο σκάφος του. Από τότε οι δικηγόροι του προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι αθώος και δεν σχετίζεται με τη δολοφονία.
Τα στοιχεία πάντως που είδαν το φως της δημοσιότητας εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες. Επιχείρησαν να σκοτώσουν την Γκαλίτσια στο γραφείο της. Όταν δεν τα κατάφεραν χρησιμοποίησαν μια βόμβα που προερχόταν από τη σικελική μαφία και ο δολοφόνος πήρε 150.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα διαμαρτυρίας πολιτών, το οποίο προς το παρόν είναι ακομμάτιστο. Πιστεύουν πως η κυβέρνηση είναι αναμεμειγμένη στη δολοφονία. Μια κυβέρνηση που έχει αμφιλεγόμενες δοσοληψίες με ολιγάρχες από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Πρόσφατα η ΕΚΤ ξεκίνησε έρευνες εναντίον της Bank of Valletta, ενώ πέρυσι αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας από την αμφιλεγόμενη τράπεζα Pilatus.
Τέλος, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταβαίνει σήμερα στη Μάλτα, για να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών στην υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου. Παρόμοια αντιπροσωπεία είχε μεταβεί στη χώρα πάντως και αμέσως μετά τη δολοφονία, χωρίς να επιτύχει κάτι.
Μπάρμπαρα Βέζελ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
dw