Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επέκρινε σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο τις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί στη σύνοδο υψηλού επιπέδου στο Μαρακές του Μαρόκου σήμερα και αύριο.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, ένα κείμενο έκτασης 25 σελίδων, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας είναι ανάμεσα σε εκείνες που αντιτίθενται στο νομικά μη δεσμευτικό Σύμφωνο, καθώς ανησυχούν ότι εν καιρώ θα μετατραπεί de facto σε νομικό κανόνα.
Οι διαφωνίες για το αμφιλεγόμενο κείμενο έχουν προκαλέσει αναταράξεις σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ παραιτήθηκε διότι η κυβέρνησή του απέρριψε το Σύμφωνο, ενώ η επικύρωσή του έχει πυροδοτήσει πολιτική κρίση στο Βέλγιο.
Οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας αλλά και της Ελβετίας έχουν απορρίψει το Σύμφωνο.
Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ο Μάας επισήμανε ότι κάθε κυβέρνηση που αποφασίζει να εναντιωθεί σε αυτό το κείμενο «ρίχνει νερό στον μύλο όσων επιδίδονται με κακόβουλο τρόπο σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά (του Συμφώνου)».
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το κείμενο αυτό «προσφέρει — για πρώτη φορά — ένα διεθνές πλαίσιο γα τον έλεγχο, την οργάνωση και τη ρύθμιση της μετανάστευσης».
Αλλά και η προσπάθεια του Βερολίνου να προωθήσει το Σύμφωνο σε εγχώριο επίπεδο αντιμετώπισε ισχυρούς μετωπικούς ανέμους. Ο Μάας προσωπικά έγινε στόχος κατηγοριών διότι η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ, σύμφωνα με τους επικριτές της, να ενημερώσει το κοινοβούλιο για το περιεχόμενο του Συμφώνου, επιτρέποντας να αποκτήσει ορμή η εκστρατεία εναντίον του.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μολαταύτα αφίχθη στο Μαρακές χθες Κυριακή και θα είναι παρούσα στη Διακυβερνητική Σύνοδο για το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.
Πηγή: ΑΠΕ …