Δίψα για ελευθερία στο Ιράν: Όχι στο θεοκρατικό καθεστώς των μουλάδων φωνάζουν νέοι και γυναίκες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι ελπίζει πως το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι και θα παραμείνει εγγυημένο στο Ιράν, όπου τις τελευταίες πέντε ημέρες εκτυλίσσονται βίαιες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ως αντιδράσεις κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Χασάν Ροχανί, ωστόσο έχουν εξελιχθεί σε αγώνα με στόχο την ανατροπή του “δικτάτορα” που δεν είναι άλλος από τον Αγιατολάχ Χαμενεϊ, τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και σύμβολο του σκοταδιστικού καθεστώτος των μουλάδων που κυβερνά το Ιράν από το 1988.

«Παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις ιρανών πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί», ανέφερε μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι -11 διαδηλωτές και 3 αστυνομικοί – έχουν χάσει τη ζωή τους στις λυσαλέες επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων που επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες το καθεστώς. Επίσης, τουλάχιστον 400 πολίτες έχουν συλληφθεί.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο πρόεδρος Ροχανί αναγνώρισε ότι το Ιράν πρέπει να δημιουργήσει «έναν χώρο» στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζουν τις «ανησυχίες τους για την καθημερινότητά τους», όμως ταυτόχρονα καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας.

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα η Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι, βραβευμένη το 2003 με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτοεξόριστη από το 2009 στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει ότι εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, οι νέοι Ιρανοί διαδηλώνουν επειδή ζητούν περισσότερη ελευθερία. “Οως μπορεί να βοηθήσει η Ευρώπη;” Η Εμπάντι απαντά: “Με την επιμονή της στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατόν η Ιταλία προκειμένου να πουλήσει προϊόντα πολυτελείας στην Τεχεράνη, να δέχεται να καλύπτει τα υπέροχα έργα τέχνης της…” είπε αναφερόμενη στην κατακριτέα αυτή κίνηση του τότε πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ο οποίος καταδέχτηκε να καλύψει τα .

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.