Στοιχεία-σοκ από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας – 1,35 εκατ. κάθε χρόνο τα θύματα από τροχαία σε όλο τον κόσμο.
Τα τροχαία ατυχήματα σκοτώνουν έναν άνθρωπο κάθε 24 δευτερόλεπτα σε όλο τον κόσμο με τους συνολικούς θανάτους να φτάνουν τα 1,35 κάθε χρόνο.
Τα στοιχεία δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζητώντας να ανάληψη πρωτοβουλιών από όλα τα κράτη.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι σε μόλις τρία χρόνια ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 100.000. Η σύγκριση έγινε ανάμεσα σε καταγεγραμμένα στοιχεία του 2016 και σύγκριση με αυτά του 2013.
Παράλληλα τονίζεται πως τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών και νέων ανάμεσα στις ηλικίες των 5 και 29 ετών.
«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο τίμημα στο βωμό των μετακινήσεων» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν, ωστόσο, ότι παρά την αύξηση σε απόλυτους αριθμούς, ο μέσος όρος παραμένει σταθερός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων και αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο.
Αυτό δείχνει ότι οι εντεινόμενες προσπάθειες αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας σε ορισμένες μεσαίες και υψηλού εισοδήματος χώρες έχουν μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με τα βασικά αίτια, όπως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την οδήγηση, καθώς και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, παιδικών καθισμάτων ή κράνους.
Επίσης, οι ασφαλέστερες υποδομές όπως τα πεζοδρόμια και οι ειδικές λωρίδες για τα ποδήλατα αλλά και τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας των σύγχρονων αυτοκινήτων, έχουν συνεισφέρει με τη σειρά τους στη μείωση των ατυχημάτων, ή τουλάχιστον των δυσάρεστων επιπτώσεων από αυτά. τα καλύτερα πρότυπα οχημάτων έχουν επίσης αποδώσει.
Από την έκθεση προκύπτει ότι το μεγαλύτερο φόρο αίματος πληρώνουν οι φτωχές χώρες καθώς σε ούτε μια χώρα αυτή της κατηγορίας δεν έχει καταγραφεί μείωση στον αριθμό των θανάτων από τροχαία.
Συγκεκριμένα στις φτωχές χώρες ο κίνδυνος θανάτου από τροχαίο είναι τρεις φορές υψηλότερος σε σχέση με μια πιο πλούσια χώρα. Οι περισσότεροι θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους (26,6) καταγράφεται στην Αφρική και οι λιγότεροι (9,3) στην Ευρώπη.
Οι περισσότεροι νεκροί είναι πεζοί και ποδηλάτες, σε ποσοστό 26% σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό που αυξάνεται σε 44% για χώρες της Αφρικής και 36% για χώρες της ανατολικής Μεσογείου.
Οι μοτοσικλετιστές και οι επιβάτες τους αντιπροσωπεύουν το 28% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, αλλά ο αριθμός τους φτάνει στο 43% στη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την έκθεση.
Θοδωρής Τσίκας
drive.gr