ΥΕΜΕΝΗ: ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ παρά τις διακηρύξεις

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν  Συντάκτης:  Γιώργος Τσιάρας

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Πόλη ίσως αποδειχθεί σωτήρια, έστω και από «σπόντα», για εκατομμύρια λιμοκτονούντες άμαχους κατοίκους της Υεμένης. Κι αυτό γιατί, όντας πλέον υπό ασφυκτική πίεση και με τη συντριπτική πλειονότητα της παγκόσμιας κοινής γνώμης να θεωρεί τον πανίσχυρο γιο και διάδοχό του κύριο υπεύθυνο για τον φόνο, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας αναγκάστηκε τώρα να «παρέμβει» για να σώσει τα προσχήματα. Και το έκανε διατάζοντας την οριστική διακοπή των επιθέσεων στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα, τη βασική πύλη εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών προς τον υεμενίτικο λαό, υποστηρίζοντας -για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αδιάκοπων και «ασύμμετρων» εχθροπραξιών- τις διεθνείς πρωτοβουλίες για πολιτική λύση στην Υεμένη.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου της Σούρα, του «συμβουλευτικού» σώματος αξιωματούχων, στρατιωτικών και φανατικών ουαχαμπιτών ιερωμένων που παίζει τον ρόλο «Βουλής» στο σκοταδιστικό βασίλειο, ο 82χρονος Σαλμάν εμφανίστηκε λοιπόν αποφασισμένος να τερματίσει τον πόλεμο στην Υεμένη, αλλά όχι και την άγρια σύγκρουση με τον πραγματικό εχθρό του, το σιιτικό Ιράν.

Παρά τις διακηρύξεις του βασιλιά πάντως, κάτοικοι ανέφεραν πως πολεμικά αεροσκάφη του σαουδαραβικού στρατιωτικού συνασπισμού βομβάρδισαν αργά χθες το βράδυ το λιμάνι Χοντέιντα. Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, μαίνονταν οι συγκρούσεις στα προάστια της πόλης.

Για τον Κασόγκι, πάντως, ο Σαλμάν δεν είπε ευθέως ούτε λέξη στην ομιλία του. Εμμέσως, μόνον, αναφέρθηκε στον φόνο, πλέκοντας το εγκώμιο του σαουδαραβικού δικαστικού σώματος και της εισαγγελίας επειδή «εκτελούν τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν».

Ως γνωστόν, ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει την ποινή του θανάτου για πέντε υπόπτους στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και δύο στενών συνεργατών του πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δηλώνοντας παράλληλα την…πλήρη αθωότητα του MBS. Πολύ βολικό: ως γνωστόν, οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν.

Πίσω από την ξαφνική… φιλειρηνική διάθεση του Σαλμάν, βέβαια, δεν κρύβονται μόνον η διεθνής κατακραυγή για τον Κασόγκι και οι απειλές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για διακοπή της πώλησης όπλων και της «τυφλής» υποστήριξης στον βρόμικο πόλεμο, αλλά πρωτίστως η ντε φάκτο στρατιωτική αποτυχία των ισλαμιστών μισθοφόρων που ενεργούν στο υεμενίτικο έδαφος να κάμψουν το φρόνημα των φιλο-ιρανών ανταρτών Χούτι και να καταλάβουν τη Χοντέιντα, παρά το διαρκές, πολύμηνο σφυροκόπημα από την υπερσύγχρονη σαουδαραβική αεροπορία αλλά και το πυροβολικό της «συμμαχίας».

Να σημειωθεί εδώ πως η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι «παγώνει» οριστικά τα υπάρχοντα αλλά και τα μελλοντικά συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων προς το βασίλειο, ενώ και στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να συγκαλύψει τον ρόλο του MBS στην αιματοβαμμένη υπόθεση.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.