13-yemen.jpg Υποσιτισμένο παιδάκι σε νοσοκομείο στη Hodeida της Υεμένης | AP Photo/Hani Mohammed 01.11.2018, 06:00 | Ετικέτες: ΗΠΑ, Υεμένη, πόλεμος, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι Συντάκτης: Μαργαρίτα Βεργολιά
Τριάμισι χρόνια από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης του αραβικού συνασπισμού υπό το πρόσταγμα της Σαουδικής Αραβίας -και με την υποστήριξη των ΗΠΑ- στην πάμφτωχη Υεμένη, έπειτα από χιλιάδες νεκρούς αμάχους, με ορατό πλέον τον κίνδυνο λιμοκτονίας του τοπικού πληθυσμού, αλλά και υπό τη βαριά «σκιά» της υπόθεσης Κασόγκι, η Ουάσινγκτον… ξαφνικά «ξύπνησε» χθες, αξιώνοντας άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών σε αυτόν τον διά αντιπροσώπων πόλεμο περιφερειακής ηγεμονίας μεταξύ του σουνιτικού Ριάντ και της σιιτικής Τεχεράνης.
«Πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών», διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, θέτοντας τον Νοέμβριο ως χρονικό ορίζοντα «για την εξεύρεση λύσης» μέσω νέου γύρου ειρηνευτικών διαβουλεύσεων, αυτή τη φορά στη Σουηδία, υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.
Για να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί, διευκρίνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, θα πρέπει πρώτα οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι να σταματήσουν κάθε επίθεση (συμπεριλαμβανομένων των εκτοξεύσεων πυραύλων κατά στόχων στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), για να ακολουθήσει στη συνέχεια «η αναστολή των αεροπορικών βομβαρδισμών του αραβικού συνασπισμού κατά κατοικημένων περιοχών της Υεμένης».
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο αραβικός συνασπισμός σφίγγει κι άλλο τον κλοιό γύρω από το -ελεγχόμενο από τους Χούθι- στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ηδη απέστειλε ενισχύσεις 10.000 στρατιωτών στην περιοχή, με στόχο την άμεση ανακατάληψή της (στο… όνομα της ελεγχόμενης από το Ριάντ υεμενίτικης κυβέρνησης, υπό τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Μάιν Σαΐντ και με έδρα το Αντεν).
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί τώρα να αποφύγει τα χειρότερα», σχολιάζει στο δίκτυο Al Jazeera ο Κέβιν Μάρτιν, πρόεδρος της αμερικανικής οργάνωσης ακτιβιστών υπέρ της ειρήνης Peace Action.
Λόγω και της υπόθεσης Κασόγκι, επισημαίνει, «οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης των ΗΠΑ και του Κογκρέσου κλιμακώνονται», το ίδιο «και οι πιέσεις προς τους Σαουδάραβες».
Μένει ωστόσο να φανεί εάν οι διακηρύξεις της Ουάσινγκτον θα γίνουν και πράξη. Κάτι που εν πολλοίς θα κρίνουν οι αντιδράσεις αφενός του Ιράν (ο πετρελαϊκός τομέας του οποίου μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα στο στόχαστρο νέου γύρου αμερικανικών κυρώσεων), αφετέρου της Σαουδικής Αραβίας, η μοναρχία της οποίας δοκιμάζεται τώρα και από τις μεθοδευμένες πιέσεις της περιφερειακής ανταγωνίστριας Τουρκίας, μέσω της υπόθεσης Κασόγκι.
Οχι τυχαία, οι επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να αναφερθούν στα επόμενα πιθανά βήματα της Ουάσινγκτον, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η όψιμη παρέμβασή της για την πολύπαθη Υεμένη.
Προσώρας, πάντως, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Βρετανία και η Γαλλία -οι έτεροι δηλαδή μεγάλοι προμηθευτές οπλικών συστημάτων του Ριάντ- έχουν εγείρει θέμα αναστολής πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία εξαιτίας της υεμενίτικης σφαγής.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Γερμανία – αν και προσωρινά και μόνον εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών για τη δολοφονία Κασόγκι.
Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαμελίζοντας την ανθρωπιά Ο Τραμπ τεμαχίζει την… αλήθεια…
Πηγή: https://www.efsyn.gr