Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε μια λίαν θετική αξιολόγηση για την κυπριακή οικονομία στην ετήσια έκθεσή του, τόνισε πως ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να επιβαρύνεται από έναν τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η βραχυπρόθεσμη προοπτική της κυπριακής οικονομίας είναι ισχυρή, συνεχίζοντας την εύρωστη ανάκαμψή της από την κρίση του 2012-13, όπως προκύπτει από την έκθεση, μεταδίδει ο Ant1. Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ τόνισε πως θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νομοθετικές τροποποιήσεις για τις κατασχέσεις, την κήρυξη πτώχευσης, την πώληση δανείων και την τιτλοποίηση. Το Ταμείο παρότρυνε, επίσης, την Κύπρο να ενισχύσει το δικαστικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της αβεβαιότητας σχετικά με τους τίτλους κτίσης.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ΔΝΤ διαμορφώνει μια αισιόδοξη εικόνα για την κυπριακή οικονομία στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, αναμένοντας πως η ανάπτυξη θα κυμανθεί περίπου στο 4,2% το 2018-19 από το 4% που καταγράφηκε το α΄ εξάμηνο του 2018. Κινητήριος δύναμη είναι ο τουρισμός μαζί με την παροχή υπηρεσιών και τις ξένες επενδύσεις. Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 7,4% τον Σεπτέμβριο από το 10,2% έναν χρόνο πριν.
Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν χαμηλές, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 4,3% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φθάσει περίπου στο 5% το 2018-19. Το Ταμείο διαβλέπει πως το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κάτω από το 70% του ΑΕΠ μέχρι το 2023 από το 106,1% που αναμένεται να φθάσει μέχρι τα τέλη του 2018. Ελλοχεύει, όμως, ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η προοπτική της κυπριακής οικονομίας εάν δεν καταπολεμηθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει για ακόμη μία φορά το ΔΝΤ.
Μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προβλέπεται πως θα κυμανθεί στο 2,5% καθώς θα μετριάζονται τα οφέλη από τη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων που σημειώνεται σήμερα. Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, το Ταμείο επιδοκίμασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων, με σημείο αναφοράς τον μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν το 28% του ενεργητικού των τραπεζών. Στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 11,7%. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το ενεργητικό των τραπεζών ανέρχεται στο 3,7%, σε διεθνή κλίμακα.
…
Πηγή: https://www.euro2day.gr