ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΓΙΑ τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα

kosovo-protests-1.jpg Κόσοβο, διαδήλωση Σέρβων AP Photo/Visar Kryeziu 29.11.2018, 17:15 | Ετικέτες:  Κόσοβο, Σερβία, διαδηλώσεις, δασμοί, κρίση Συντάκτης:  efsyn.gr

Σε νέες διαδηλώσεις κατά των τελωνειακών δασμών που έχει επιβάλει το Κόσοβο στα εισαγόμενα από τη Σερβία προϊόντα κάλεσε τους Σέρβους του Κοσόβου το Βελιγράδι, ο Αλεξάνταρ Βούσιτς, εντείνοντας το κλίμα έντασης στην περιοχή. Το Κόσοβο, από τις 22 Νοεμβρίου επιβάλλει δασμό 100% στα σερβικά προϊόντα, παρά τις εκκλήσεις από ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ε.Ε. για ανάκλησή τους.

Εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της Σερβίας, Βούσιτς, στο Βελιγράδι και λίγο πριν από τη συνάντηση τους κάλεσε «να συνεχίσουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις τους» εναντίον «αυτής της απόφασης που καταστρέφει την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη, χωρίς να μιλήσουμε για τις τρομερές οικονομικές συνέπειες».

Αν δεν βρεθεί κάποια λύση, «φοβάμαι πως κανένας συμβιβασμός δεν φαίνεται στον ορίζοντα», προειδοποίησε ο Σέρβος πρόεδρος.

Από την Τρίτη, οι Σέρβοι του Κοσόβου διαδηλώνουν, κυρίως στη διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα, διαμαρτυρόμενοι για τους δασμούς, ενώ οι δήμαρχοι τεσσάρων σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλώσεις επικεντρώνονται κυρίως στην πόλη Μιτρόβιστα, που κατοικείται τόσο από Σέρβους όσο και από Αλβανούς Κοσοβάρους, και στην οποία η ένταση παραμένει εμφανείς.

Οι δασμοί στα σερβικά προϊόντα επιβλήθηκαν ως τρόπος διαμαρτυρίας της Πρίστινα στην άρνηση της Ιντερπόλ να δεχθεί την ένταξη του Κοσόβου, την οποία αποδίδει σε παρέμβαση του Βελιγραδίου.

Κόσοβο, Ρασμούς Χαραντινάι Kosovo Government via AP

Αν και η κυβέρνηση του Κοσόβου διατείνεται ότι το μέτρο δεν έχει στόχο τη σερβική μειονότητα και πως εξαιρούνται απ’ αυτό οι ορθόδοξοι θρησκευτικοί τόποι, επανέλαβε πως αυτή η «κυρίαρχη απόφαση» ελήφθη εξαιτίας «των συνεχών εμποδίων που θέτει η Σερβία στη χώρα μας».

Όπως είπε ο πρόεδρος του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, οι δασμοί θα «αρθούν όταν το Βελιγράδι σταματήσει να απειλεί την κυριαρχία μας και να θέτει εμπόδια στην ένταξή μας στους διεθνείς οργανισμούς».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ ασκούν πίεση τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Πρίστινα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους, που επί μήνες βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.

Η Σερβία, μεταξύ άλλων, εκφράζει ανησυχίες για τα σχέδια του Κοσόβου να αποκτήσει γρήγορα δικό του στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις συλλήψεις Σέρβων για τη δολοφονία Ιβάνοβιτς στο Κόσοβο Δασμοί 100% στην Σερβία απ’ το Κόσοβο  

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.