Ο ΣΕΡΧΙΟ ΡΑΜΟΣ, ΤΑ αναβολικά και το Μουντιάλ

«Εάν βγουν όλα στη φόρα, η Ισπανία θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στη FIFA το Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε το 2010». Η φράση αποδίδεται στον άνθρωπο-κλειδί της διαβόητης επιχείρησης «Πουέρτο», τον γιατρό Εουφεμιάνο Φουέντες. Ο άνθρωπος που τη μετέφερε στα μέσα ενημέρωσης ήταν συγκρατούμενος του δόκτορα σε κάποια ισπανική ψειρού. Αλλά η Δικαιοσύνη κώφευσε. Οταν βρέθηκε με την πλάστιγγα στα χέρια, την εκτόξευσε στη Μεσόγειο από το παράθυρο του δικαστηρίου. «Οχι, σενιόρ, να μην πείτε ονόματα» διέταξε ο δικαστής τον πρόθυμο να τα ξεράσει όλα Φουέντες. «Παραβιάζετε ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα».

Το εργαστήριο όπου φυλάσσονταν τα φαρμακερά δείγματα διατάχτηκε να τα καταστρέψει για να προστατεύσει υπολήψεις, μπίζνες και πολύτιμα τρόπαια. Η σκανδαλώδης οδηγία ανακλήθηκε, αλλά η παγκόσμια αρχή ενάντια στο ντόπινγκ (WADA) φιμώθηκε. «Σας στέλνουμε τα δείγματα μόνο και μόνο για να κάνετε αντιπαραβολή με ήδη ανοιχτές υποθέσεις ντόπινγκ» έλεγε το μπιλιετάκι. «Ολες οι υπόλοιπες έχουν παραγραφεί». Θέμις και θύματα Η Ρεάλ Σοσιεδάδ έγινε εξιλαστήριο θύμα μετά την ομολογία του προέδρου της (για οργανωμένο ντοπάρισμα των ποδοσφαιριστών της μεταξύ 2001-07), αλλά τα μεγάλα ψάρια συνέχισαν ανενόχλητα το κολύμπι. Η Ισπανία ξέρει να προστατεύει τα εκλεκτά παιδιά της. Ο διάσημος ποδηλάτης Αλμπέρτο Κονταδόρ στιγματίστηκε ανεπανόρθωτα από τα ντοκουμέντα του Φουέντες, αλλά αποδόθηκε καθαρός στην κοινωνία από τα δικαστήρια. Ο εξίσου εμβληματικός σταρ του πεταλιού Αλεχάντρο Βαλβέρδε έμεινε στο απυρόβλητο της δίωξης. Αν μη τι άλλο, οι ποδηλάτες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις. Οι άσοι της μπάλας όχι.

«Η επιλεκτική αντιμετώπιση με έκανε έξω φρενών» δήλωσε ο ίδιος ο Φουέντες. «Γιατροί που συνεργάζονταν με φαρμακωμένους ποδηλάτες έσκασαν μύτη στα γραφεία ποδοσφαιρικών ομάδων» αποκάλυψε το 2002 ο δρ Μισέλ ντ’Ογκ, υπεύθυνος της Ιατρικής Επιτροπής της FIFA. Πρόσθεσε ότι «πρωτοκλασάτα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου παίρνουν αυξητικές ορμόνες, ΕΡΟ και στεροειδή». Και γιατί δεν τους βγάζουν στο κλαρί; «Αλλο να γνωρίζεις ότι συμβαίνει κάτι και άλλο να έχεις αποδείξεις» εξηγεί με πίκρα ο ιστορικός πρόεδρος της WADA Ντικ Πάουντ.

Η Μπαρτσελόνα συνεργαζόταν επί χρόνια με τον γιατρό της ατιμασμένης ποδηλατικής ομάδας US Postal Λουίς Γκαρθία ντελ Μόραλ. «Μόνο περιστασιακά» επιχείρησε να δικαιολογηθεί. Ο ίδιος ο Φουέντες ισχυρίστηκε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης του χρωστάει χρήματα για τις υπηρεσίες του. «Τα έξοδα που επικαλείται ήταν οδοιπορικά για κάποιο ταξίδι στο Παρίσι, όπου τον χρησιμοποιήσαμε ως μάρτυρα σε μήνυση ενάντια στη “Le Monde”» ήταν η επίσημη εξήγηση.

Και τι ακριβώς αφορούσε αυτή η υπόθεση; Μα, το ντόπινγκ. Η κορυφαία εφημερίδα έγραψε ότι ο Φουέντες κατέχει έγγραφα που ενοχοποιούν τη Ρεάλ αλλά και τις Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Βαλένθια, Μπέτις για συστηματικό ντοπάρισμα σε ορίζοντα ολόκληρης σεζόν. «Μας τα έδειξε ο Φουέντες στο διαμέρισμά του στη Μαγιόρκα» έγραψε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μαντάρ. «Αλλά δεν μας επέτρεψε να τα φωτοτυπήσουμε». Η ισπανική αστυνομία αρκέστηκε σε μια προσχηματική επιδρομή στο γραφείο του στη Μαδρίτη.

Ο εξπέρ του ισπανικού ποδο- σφαίρου δημοσιογράφος Γκρέιαμ Χάντερ αποκάλυψε το 2012 ότι ο Τσάβι «έβγαλε τη χρονιά χάρη στην αυξητική ορμόνη» και στις ενέσεις «με τις οποίες η Μπαρτσελόνα καταπολεμάει την κόπωση και τις θλάσεις τα τελευταία χρόνια». Οταν ο δημοσιογράφος πιέστηκε, ισχυρίστηκε ότι η δήλωσή του παρερμηνεύτηκε. Ωστόσο η αυξητική ορμόνη ήταν το «φάρμακο» με το οποίο η ίδια Μπάρτσα αντιμετώπισε το σύνδρομο καχεξίας που αντιμετώπισε ο Λιονέλ Μέσι όταν ήταν έφηβος. Στο μεταξύ, ο μακαρίτης πια σταρ του γαλλικού τραγουδιού Τζόνι Χάλιντεϊ αποκάλυψε μια εμπιστευτική συζήτησή του με τον Ζινεντίν Ζιντάν: «Μου μίλησε για μια κλινική στην Ελβετία όπου πήγαινε ο ίδιος δύο φορές τον χρόνο για θεραπεία οξείδωσης του αίματος». Παράνομη, φυσικά.

Μια παλιά ιστορία

Το ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο είναι πολύ παλιά ιστορία. Το πρώτο κόκκινο σημαιάκι εμφανίζεται στον περίφημο τελικό του Μουντιάλ του 1954, όπου οι πρωταγωνιστές του «θαύματος της Βέρνης» έπαιρναν το ίδιο διεγερτικό που έδινε ο Χίτλερ στους στρατιώτες του για να τους αφιονίζει. «Το μυστικό για την αντοχή μου ήταν η ανανέωση του αίματος» παραδέχτηκε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ το 1977. Ενας από τους συμπαίκτες του στην Μπάγερν κυκλοφορούσε με το παρατσούκλι «κινητό φαρμακείο». Ο Ντιέγκο Μαραντόνα κρεμάστηκε στα μανταλάκια το 1994, αλλά το δικό του φαρμάκι ήταν άλλου τύπου: κυρίως σκληρά ναρκωτικά παρά ντόπες.

«Εάν ξεκινήσουν έλεγχοι στο ποδόσφαιρο, θα γίνει χαλασμός» μας έλεγε κορυφαίος Ελληνας πρωταθλητής στίβου πριν από δύο δεκαετίες. Στην Αγγλία υπολογίζεται ότι μόλις ένας στους τρεις ποδοσφαιριστές δίνει δείγμα μέσα στη σεζόν. Αλλά η ξεδιαντροπιά της La Liga δεν…

Πηγή: https://www.documentonews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.