Το ακροδεξιό ΑfD της Γερμανίας θυμάται τα χαμένα εδάφη πριν το Β΄ΠΠ που φτάνουν μέχρι την Ρωσία !

Περίπου το 25% των Γερμανών προέρχονται από εκείνους που εκδιώχθηκαν από την ανατολική Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η άκρα δεξιά AfD προσπαθεί να  εκμεταλλευτεί την δυσαρέσκειά τους  των παραπόνων τους, καθώς το ομόσπονδο κράτος της Θουριγγίας πάει προς στις κάλπες.

Ένας γερμανός δάσκαλος με μπλε μάτια επισημαίνει έναν ξεπερασμένο χάρτη της Γερμανίας στην τάξη του.

Ο χάρτης δείχνει την επικράτεια της Γερμανίας πριν από τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήταν πολύ μεγαλύτερη και περιείχε τμήματα της σημερινής Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρωσίας.

Όταν οι μαθητές ρώτησαν τον δάσκαλο γιατί έδειξε το χάρτη παρά το γεγονός ότι ήταν πάνω από μισό αιώνα ξεπερασμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, τους είπε: «Για να μπορείτε πάντα να βλέπετε πάντα τις ευρωπαϊκές σας ρίζες μπροστά σας».

Στη Γερμανία, μια χώρα με τα σύνορα της οποίας καθορίστηκαν μετά από έναν βάναυσο πόλεμο επιθετικότητας είναι ένα τεράστιο ταμπού.

Και ο δάσκαλος; Αυτός ήταν ο Björn Höcke, ο πολεμικός επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Alternative for Germany (AfD) στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο Thuringia. Το κράτος διεξάγει εκλογές την Κυριακή ως βασικό τεστ για το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και το μέλλον της γερμανικής πολιτικής και ο Höcke βρίσκεται στην κορυφή του ακροδεξιού  κόμματος.

Με τους προγόνους που είχαν εκδιωχθεί από την πρώην ανατολική γερμανική περιφέρεια της Ανατολικής Πρωσίας, ο Höcke είναι ένας από τους πολλούς αυτούς τους «εξόριστους» και οι απόγονοί τους.

Πολλοί από αυτούς δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τα εδάφη των προγόνων τους, αλλά εξακολουθούν να αισθάνονται δεμένοι με αυτά τα μέρη δεκαετίες αργότερα. Συγκεντρώνονται σε παμπ για να μιλήσουν για τη γενεαλογία τους, να παρακολουθήσουν μνημεία για τους προγόνους τους που έφυγαν από τον Κόκκινο Στρατό και να χρησιμοποιήσουν φόρουμ στο διαδίκτυο για να μιλήσουν για το «Heimat» τους – μια υποβλητική γερμανική έννοια της «πατρίδας».

Για ορισμένους, αυτό παίρνει τη μορφή της απλής εκτίμησης των ποικίλων πολιτισμών που περιλαμβάνουν τη γερμανική ιστορία. Αλλά άλλοι θεωρούν τους εαυτούς τους αληθινά «θύματα» του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και μιλούν για «εθνοκάθαρση της Γερμανικής Ανατολής». Τα δικαιώματα των εξόριστων και των ανατολικών συνόρων της Γερμανίας ήταν κάποτε έντονα αμφισβητούμενα θέματα. Αυτά τα ερωτήματα έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική ατζέντα – και το AfD προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί

Τα τελευταία χρόνια, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης επέτρεψαν στους εξόριστους και τους απογόνους τους να συγκεντρωθούν τόσο online όσο και εκτός σύνδεσης.

«Δεν θα πρέπει να ονομάζεται βόρεια Πολωνία, θα πρέπει να είναι η ανατολική Γερμανία», έγραψε ένας χρήστης σε μια ομάδα του Facebook που διοργανώνει συναντήσεις για τους εξόριστους της Ανατολικής Πρωσίας, αν και η περιοχή δεν υπήρχε τέτοια εδώ και πάνω από 70 χρόνια. Η ομάδα, η οποία περιγράφει την Ανατολική Πρωσία ως «την Ατλαντίδα της γερμανικής ανατολής», έχει περισσότερα από 4.000 μέλη και δεκάδες θέσεις καθημερινά.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δεν πρέπει να παραβλέπεται με τόση ελαφρότητα όση δείχνουν οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες και τα ΜΜΕ κι η σημερινή υπουργός α-Παιδείας

netakias.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.