Οι τέσσερις ηγέτες κίνησαν ήδη τις διαδικασίες για να διεκδικήσουν από κοινού οι χώρες τους τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2030. Κίνηση που, εφόσον ευοδωθεί, θα είναι η απόδειξη ότι τα Βαλκάνια παύουν να είναι ο απόλυτα αρνητικός πρωταγωνιστής της Ευρώπης…
Οι πολιτικοί το αποφάσισαν, ωστόσο η διεκδίκηση ενός Mουντιάλ παίζεται στη σκακιέρα της FIFA που βάζει και τους όρους του παιχνιδιού, ανεξάρτητα αν στο τέλος τους καταπατά η ίδια, όπως συνέβη με την πρόσφατη διοργάνωση στη Ρωσία και με το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό του 2022, που θα φιλοξενηθεί στο πιο πλούσιο κράτος του κόσμου, το Κατάρ.
Τα κριτήρια
Το Documento αποκαλύπτει τι προσμετράται και σε ποιο ποσοστό από τους αξιωματούχους της FIFA στους φακέλους που καταθέτουν οι υποψήφιες χώρες για τη διοργάνωση ενός τουρνουά:
1. Τα γήπεδα στην τελική απόφαση είναι το ισχυρότερο κριτήριο με ποσοστό που φτάνει το 35%. Ο φάκελος πρέπει να περιέχει δώδεκα σύγχρονα γήπεδα ελάχιστης χωρητικότητας 40.000 θέσεων για όλη τη διοργάνωση και τουλάχιστον ένα γήπεδο 80.000 θέσεων για το εναρκτήριο παιχνίδι και τον τελικό. Τα στάδια πρέπει να καλύπτονται με σκέπαστρα στις κεντρικές εξέδρες, να διαθέτουν VIP θέσεις και επάρκεια στους χώρους εργασίας των ΜΜΕ.
Η χώρα μας έχει το ΟΑΚΑ, το οποίο πρέπει να ανακατασκευαστεί με υψηλό οικονομικό κόστος, ενώ δεν υπάρχει άλλο γήπεδο τουλάχιστον 40.000 θέσεων. Τη συγκεκριμένη ανάγκη θα καλύψει η Νέα Τούμπα, η κατασκευή της οποίας είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το «Γ. Καραϊσκάκης» έχει επίσημη χωρητικότητα 32.115 θεατές, ενώ το νέο γήπεδο της ΑΕΚ υπολογίζεται σε 30-32.000 θέσεις.
2. Τα αεροδρόμια και γενικά οι μεταφορές στη σχετική «πίτα» αξιολόγησης καταλαμβάνουν ποσοστό 13%. Στην Αθήνα το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» καλύπτει τις απαιτήσεις της FIFA, αλλά στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αναβαθμιστεί το στενάχωρο «Μακεδονία». Και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία…
3. Στην επόμενη βαθμίδα εντάσσονται τρεις κατηγορίες με ποσοστό 10%: α) τα εγγυημένα έσοδα από εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα, β) τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων και γ) το κόστος της διοργάνωσης για τη FIFA. Μπορεί, για παράδειγμα, μια υποψήφια χώρα να δηλώσει ότι δεν θα ζητήσει χρήματα για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν για την ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης οι άντρες της αστυνομίας.
4. Το επόμενο κριτήριο με ποσοστό 7% αφορά την τεχνολογία και το κέντρο μετάδοσης των αγώνων. Κάθε χώρα οφείλει να έχει τουλάχιστον έναν δορυφόρο προκειμένου να εγγυηθεί την τηλεοπτική μετάδοση των παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο.
5. Με ποσοστό 6% ακολουθούν: α) Η διαμονή των αποστολών, των επισήμων, των διαιτητών και των θεατών. Οι ξενοδοχειακές υποδομές πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και η ελάχιστη απαίτηση από τη FIFA είναι 55.000 δωμάτια. β) Οι προπονητικές εγκαταστάσεις για τις ομάδες. Στον φάκελο πρέπει να προτείνονται 72 προπονητικά κέντρα, από τα οποία θα επιλεγεί ένα για κάθε ομάδα.
6.Τελευταίο με ποσοστό 3% είναι η ύπαρξη χώρων για την τοποθέτηση των Fan Fests της FIFA για τους φιλάθλους. Τέτοιοι χώροι δημιουργούνται με στήριξη από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα και πρέπει να βρίσκονται σε κεντρικούς χώρους.
Στήριξη υποψηφιότητας
Για να προχωρήσει και να έχει επιτυχία μια υποψηφιότητα (θεωρητικά) πρέπει να έχει επίσης: α) απόλυτη στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και των πολιτών, η οποία πι- στοποιείται μέσα από δημοσκοπήσεις, β) σταθερή κοινωνία και οικονομία, γ) έντονο ενδιαφέρον των πολιτών της χώρας για το ποδόσφαιρο, δ) άρτιες ιατρικές υποδομές. Ολα αυτά έγιναν αέρας κοπανιστός στην ανάθεση των Παγκόσμιων Κυπέλλων στη Ρωσία και στο Κατάρ.
Το Α και το Ω που μετράει για τη FIFA είναι το χρήμα (ρούβλια, πετροδόλαρα, ευρώ ή ό,τι άλλο τους… κάτσει) και όλα τα άλλα φτιάχνονται. Τον τελικό λογαριασμό πληρώνουν οι πολίτες της χώρας κι αυτό στην Ελλάδα το βιώσαμε με τον χειρότερο τρόπο. Μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για να γονατίσει οικονομικά η χώρα μας…
Για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 υπάρχει ήδη κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, ενώ η ομοσπονδία της Ιρλανδίας γνωστοποίησε ότι (παρά το Brexit) θα σταθεί στο πλευρό των Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας στην περίπτωση που αποφασίσουν να διεκδικήσουν το ιστορικό τουρνουά, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από το παρθενικό.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 οικοδέσποινα ήταν η Ουρουγουάη, οπότε εκτιμάται ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα έχουν σοβαρό προβάδισμα έναντι οποιουδήποτε συνυποψήφιου. Τα…