Την φρίκη και τον αποτροπιασμό του κόσμου παγκοσμίως έχει προκαλέσει ο θάνατος των 39 Κινέζων που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό- ψυγείο μέσα στο βιομηχανικό πάρκο του Έσσεξ.
Σοκ μέχρι λιποθυμίας ένιωσε ακόμη και ο οδηγός του φορτηγού, ο 25χρονος Mo Robinson, ο οποίος συνελήφθη και ανακρίνεται από τις αστυνομικές αρχές.
Τα ερωτήματα της αστυνομίας είναι πολλά. Ποιοι κρύβονται πίσω από την τραγωδία. Πώς ένα τόσο μεγάλο φορτηγό κατάφερε να διασχίσει την Ευρώπη κάτω από την μύτη των αστυνομικών αρχών και ποιες ήταν ακριβώς οι εγκληματικές συνθήκες που τους οδήγησαν στον θάνατο;
Ωστόσο οι περισσότεροι δε παύουν να αναρωτιούνται πως γίνεται οι πολίτες από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να ταξιδεύουν είτε οικειοθελώς είτε υπό πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο με τέτοιο τρόπο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο μετανάστευσης (MPI), τα 10 εκατομμύρια -από τα συνολικά 258 εκατομμύρια του παγκόσμιου μεταναστευτικού πληθυσμού – είναι Κινέζοι πολίτες.
Με άλλα λόγια, η Κίνα αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα όπου οι άνθρωποι της αναγκάζονται να μεταναστεύουν.
Πρώτος σταθμός τους είναι οι ΗΠΑ, όπου εκεί διαμένουν 2,5 εκατομμύρια Κινέζοι, ενώ υπάρχουν 712.000 Κινέζοι στον Καναδά και 473.000 Κινέζοι στην Αυστραλία.
Από την άλλη πλευρά, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την MPI, επέκτεινε δραματικά το «γεωπολιτικό και οικονομικό “αποτύπωμα” της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσμο».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, για παράδειγμα, εκδόθηκαν περισσότερες από 730.000 βίζες για τους Κινέζους υπηκόους – αυτό βέβαια αποτελεί το 25% από το σύνολο των 2,9 εκατομμυρίων Κινέζων που μένουν στην Μεγάλη Βρετανία.
Όπως αναφέρει το CNN και συγκεκριμένα η Natalia Bogdan, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Μετανάστευσης, οι λόγοι που οι Κινέζοι μεταναστεύουν είναι συνήθως συγκεκριμένοι.
«Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα μετανάστευσης από την Κίνα, από άτομα με χαμηλή ειδίκευση σε κάποιο τομέα, μεσαία εξειδίκευση έως υψηλή ειδίκευση», δήλωσε η ίδια.
Με την πάροδο των χρόνων, οι Κινέζοι πολίτες έχουν μεταναστεύσει για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής καταπίεσης, της πολιτικής του ενός παιδιού και της επιθυμίας να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
Τυπικά, όσοι ταξιδεύουν με προορισμό την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ δεν είναι οι «φτωχότεροι από τους φτωχούς», σύμφωνα με την Natalia Bogdan καθώς χρειάζονται χρήματα για διαβατήρια, visa κτλ.
Ακόμη και για όσους ταξιδεύουν μέσω παράνομων καναλιών, το ποσό που ζητούν οι λαθρέμποροι είναι αρκετά υψηλό.
Στις ΗΠΑ, 1.077 Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν από τις αρχές στα σύνορά το 2018, αριθμός ο οποίος ήταν διπλάσιος το 2016.
Γιατί λοιπόν πολλοί Κινέζοι πολίτες αναγκάζονται να παίρνουν τέτοια ρίσκα;
Στην Κίνα, η τεράστια μετανάστευση από αγροτικές σε αστικές περιοχές προκάλεσε την ταχεία οικονομική άνοδο, ενώ οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις έβγαλαν πολλούς πολίτες από την φτώχεια.
«Η Κίνα έχει εξελιχθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, η φτώχεια έχει μειωθεί δραματικά, οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί – εάν αυτό θα συνεχιστεί σε τέτοιο ρυθμό το μέλλον είναι ένα μυστήριο, δήλωσε ο Βρετανός οικονομολόγος και αναλυτής Christian Dustmann.
«Οσο έχω δει τα τελευταία χρόνια είναι θετικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μερικές ομάδες που μπορεί να υποφέρουν περισσότερο από άλλες», πρόσθεσε.
Κι αυτό γιατί η Κίνα με την αύξηση του πλούτου έγινε κατά πολύ μία λιγότερο ισότιμη κοινωνία.
Οι ευκαιρίες σε μια τόσο μεγάλη χώρα όσο η Κίνα δεν είναι ίδιες για όλους γι΄αυτό και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ και να φύγουν από την απόλυτη φτώχεια.
Οσον αφορά την υπόθεση του Εσσεξ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου μετανάστευσης τόνισε πως δεν είναι γνωστό ακόμη αν πρόκειται για μία υπόθεση λαθρεμπορίου με τραγική κατάληξη, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμία «λευκή γραμμή» μεταξύ των δύο.
Μπορεί μία συμμορία εγκληματιών να προσέλκυσε αυτούς τους ανθρώπους ή δεν αποκλείεται πίσω από αυτό να υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα που μεταφέρει μετανάστες από την Κίνα στο
Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από απάνθρωπες συνθήκες που οδηγούν όπως αποδεικνύεται ακόμη και στο θάνατο.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα όσον αφορά την εγκληματικότητα πίσω από αυτές τις κινήσεις