Ο έτερος υποψήφιος, Γενς Σπαν, αποφεύγει να απαντήσει και περιορίζεται να δηλώσει ότι «ίσως να ήταν και καλύτερα» αν είχε πραγματοποιηθεί το «τάιμ άουτ».
Στο ντοκιμαντέρ του ARD με θέμα τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για την προεδρία του CDU, ο κ. Σπαν, ο οποίος τότε ήταν υφυπουργός Οικονομικών υπό τον κ. Σόιμπλε, τονίζει ότι στήριζε πάντα τον τότε υπουργό Οικονομικών και τις θέσεις του στα ζητήματα του ευρώ. «Κοιτάζοντας πίσω, θα το θεωρούσα ενδιαφέρον να παίζαμε το ‘τι θα συνέβαινε εάν…’. Η προσφορά ήταν προς την Ελλάδα να πει (ενν. προς το Eurogroup): «Aν θέλετε ένα τάιμ άουτ, τότε προσφέρουμε αυτό το τάιμ άουτ». Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα και των υπουργών Οικονομικών, ομόφωνα. Αυτό μετά αποφασίστηκε διαφορετικά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αλλά μου φαίνεται ενδιαφέρον το ερώτημα τι θα είχε συμβεί διαφορετικά – μπορεί να ήταν και καλύτερα – αν είχε γίνει αυτό το τάιμ άουτ», δηλώνει ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος αρχηγός του CDU.
Ο στενός φίλος του κ. Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, αν και εκείνη την εποχή βρισκόταν εκτός πολιτικής, συζητούσε συχνά με τον υπουργό και παρακολουθούσε τις εξελίξεις. «Πιστεύω, κοιτάζοντας πίσω, ότι θα ήταν μάλλον καλύτερα εάν το είχαμε κάνει, όχι για παραδειγματισμό, αλλά προκειμένου να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να υποτιμήσει το νόμισμά της και έτσι να δημιουργήσει πάλι ανταγωνιστικές βιομηχανικές δομές», δηλώνει στο ARD.
Αντίθετη άποψη δηλώνει ότι είχε η Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, τότε πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ και μετέπειτα γενική γραμματέας του κόμματος: «Το έβλεπα παρόμοια με την καγκελάριο, διότι πίσω από αυτή την πρόταση είναι βεβαίως το ερώτημα εάν θα προκαλέσεις έτσι μια επίδραση-ντόμινο. Όταν το έχεις κάνει μια φορά, τι κάνεις σε μια ενδεχόμενη δεύτερη περίπτωση; Γι’ αυτό, σε αυτό το σημείο στήριξα την καγκελάριο», αναφέρει.
…