Η ΚΙΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ $100 ΔΙΣ. ετησίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στο https://www.euro2day.gr διαβάσαμε:

Μπορεί προς το παρόν η Κίνα να εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης κατανάλωσης άνθρακα στον κόσμο, το ερώτημα όμως είναι για πόσο ακόμη; Πόσο γρήγορα θα καταφέρει να πετύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους; Και είναι πλέον όντως πρωτοπόρα στην παραγωγή καθαρής, πράσινης ενέργειας;

Η Κίνα επενδύει σήμερα πάνω από 100 δισ. δολάρια ετησίως στην επέκταση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), περισσότερα δηλαδή απ’ ό,τι δαπανούν ΗΠΑ και ΕΕ μαζί. Όπως εξηγεί η σύμβουλος επιχειρήσεων Γιε Ταν: «Στόχος της Κίνας είναι να αυξήσει την κατανάλωση μη ορυκτών καυσίμων και μάλιστα κατά 15% επί του συνόλου της ενέργειας. Υπάρχουν διεθνή στάνταρ για το τι είναι καθαρή ενέργεια και τι όχι.

Στην Κίνα ωστόσο υπάρχει απλώς διαχωρισμός μεταξύ ορυκτών και μη ορυκτών καυσίμων. Τα ορυκτά περιλαμβάνουν τον άνθρακα και το φυσικό αέριο ενώ τα μη ορυκτά την αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Σε αντίθεση με τη Δύση, στην Κίνα η πυρηνική ενέργεια θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον. Και μάλιστα πολύ».

Κίνα η μεγαλύτερη αγορά ΑΠΕ στον κόσμο

Παρά ταύτα η Κίνα έχει εξελιχθεί πλέον σε πρωτοπόρα στην ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το 60% των ηλιακών κυττάρων σε όλο τον κόσμο κατασκευάστηκαν την περασμένη χρονιά στην Κίνα. Κινεζικές επιχειρήσεις όπως η Jinko Solar ή η Suntech κάνουν χρυσές δουλειές και αυτό όχι μόνον στην Κίνα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, μην αντέχοντας τον ισχυρό κινεζικό ανταγωνισμό.

Παρόλα αυτά οι Γερμανοί εξακολουθούν να εξασφαλίζουν σημαντικό κομμάτι της πίτας. Η Infineon, για παράδειγμα, κατασκευάζει τα τσιπ που χρειάζονται για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τα πάνελ στο δίκτυο, όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της γερμανικής επιχείρησης Πέτερ Βάβερ: «Η Κίνα είναι πλέον με διαφορά η μεγαλύτερη αγορά ανανεώσιμων πηγών στον κόσμο».

Εξίσου σημαντική είναι η εκπροσώπηση των Κινέζων και στο πεδίο της αιολικής ενέργειας, όπως μεταδίδει η DW. Δυο εκ των δέκα μεγαλύτερων επιχειρήσεων προέρχονται από την Κίνα. Η Envision με έδρα τη Σαγκάη και η Goldwind που εδρεύει στο Ουρούμτσι καταλαμβάνουν στην παγκόσμιας κατάταξη την έκτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Siemens-Gamesa (έδρα: Ισπανία) ενώ στην πρώτη η δανική Vestas.

Πολλαπλά οφέλη

Η νέα, αναμφίβολα πιο πράσινη περιβαλλοντική πολιτική του Πεκίνου προβλέπει σημαντικές επιχορηγήσεις για τις επιχειρήσεις που προωθούν τις ΑΠΕ αλλά και σημαντικά πρόστιμα για όσους μολύνουν το περιβάλλον.

Στόχος της κινεζικής ηγεσίας δεν είναι μόνον να προστατεύσει τους πολίτες της από την ανεξέλεγκτη σε πολλές περιοχές της χώρας ατμοσφαιρική ρύπανση. Το Πεκίνο θέλει την ίδια ώρα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια βιομηχανία που θα παίζει μελλοντικά όλο και πιο σημαντικό ρόλο παγκοσμίως.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.