Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:
yemen-saudi-coalition-patrol.jpg AP Photo/Nariman El-Mofty, File 04.12.2018, 15:16 | Ετικέτες: Υεμένη, πόλεμος, πείνα, νεκροί, ΟΗΕ, Σαουδική Αραβία Συντάκτης: efsyn.gr
«Η Υεμένη ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά στον λιμό» τονίζει ο ΟΗΕ στην παγκόσμια έκκλησή του για ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως τόνισε σχεδόν το 80% των κατοίκων της -περίπου 24 εκατ. άνθρωποι- έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτή γενικό γραμματέα για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στον ΟΗΕ, «η χώρα που θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα το 2019 θα είναι η Υεμένη».
Όπως εξήγησε, αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους εμπολέμους στην Υεμένη, που προβλέπεται να διεξαχθούν στη Σουηδία, αποδώσουν αποτελέσματα, «είναι πιθανό πως έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους» οι Υεμενίτες θα δουν τα δεινά τους να μειώνονται.
Στόχος μέχρι το τέλος της χρονιάς να προσφερθεί βοήθεια σε αυτούς που είναι περισσότερο ευάλωτοι.
Στο σύνολο της χώρας, 18 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, από τους οποίους τα 8,4 εκατομμύρια υποφέρουν από «ακραίο λιμό», υποδεικνύει η έκθεση του ΟΗΕ.
Ο Οργανισμός έχει ανάγκη 4 δισ. δολάρια (3,5 δισ. ευρώ) προκειμένου να συνδράμει 15 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη το ερχόμενο έτος. Αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα (PAM) βοηθά περίπου 8 εκατ. ανθρώπους και ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα αυξήσει τον αριθμό αυτό στα 12 εκατ. το 2019, σύμφωνα με τον Λόουκοκ.
Από το 2015, που μαίνεται στην Υεμένη ο πόλεμος ανάμεσα στους αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι ελέγχουν το λιμάνι της Χοντέιντα (δυτικά) καθώς και την πρωτεύουσα Σαναά, και τον αραβικό συνασπισμό υπό σαουδαραβική διοίκηση που υπερασπίζεται την κυβέρνηση η οποία έχει καταφύγει στο Άντεν (νότια), ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη διαρκώς επιδεινώνεται, όχι μόνο λόγω της έλλειψης βασικών ειδών διατροφής και φαρμάκων αλλά και των κρίσεων χολέρας.
Από τον Μάρτιο του 2015 και την επέμβαση του υπό σαουδαραβική διοίκηση στρατιωτικού συνασπισμού, περίπου 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις μάχες και περισσότεροι από 56.000 τραυματίστηκαν στην Υεμένη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αν και πολλές ΜΚΟ εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων, που έχασαν τη ζωή τους στις συγκούσεις ή ήταν άμαχοι, είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώθηκε και λόγω της ανασφάλειας στη Χοντέιντα, από το λιμάνι της οποίας διέρχεται το 70% των εισαγωγών στην Υεμένη σύμφωνα με το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα (PAM).
Την πόλη προσπαθούν να ανακαταλάβουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον υπό σαουδαραβική διοίκηση στρατιωτικό συνασπισμό, εδώ και μήνες με τίμημα φονικές μάχες.
Ανταλλαγή κρατουμένων
Συγκλίνουσες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση και οι αντάρτες στην Υεμένη κατέληξαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή εκατοντάδων κρατουμένων πριν από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Σουηδία.
Σύμφωνα με τον Χάντι Χάιγκ, υπεύθυνο για το θέμα των κρατουμένων στην κυβέρνηση της Υεμένης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η συμφωνία που υπογράφηκε αυτή την εβδομάδα αφορά 1.500 έως 2.000 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και 1.000 έως 1.500 αντάρτες Χούτι.
Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο των ανταρτών, τον Αμπντέλ Καντέλ αλ-Μουρτάντα, ο οποίος ευχήθηκε, σε ένα τουίτ, να «εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα».
Διπλωμάτες εκτιμούν πως είναι άλλο ένα μέτρο που ενισχύει την εμπιστοσύνη ανάμεσά στους εμπολέμους πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Σουηδία.
Τη συμφωνία χαιρέτισε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Διπλωμάτες εκτιμούν πως είναι άλλο ένα μέτρο που ενισχύει την εμπιστοσύνη ανάμεσά στους εμπολέμους πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, μετά την απομάκρυνση χθες 50 τραυματιών ανταρτών Χούτι προς το σουλτανάτο του Ομάν όπου θα λάβουν ιατρική θεραπεία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Υεμένης Χάντι Χάιγκ, η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων ανταρτών που θα ανταλλαγούν είναι μαχητές, ενώ εκείνοι των αναγνωρισμένων από τη διεθνή κοινότητα αρχών είναι πολιτικό προσωπικό και άμαχοι.
Όπως διευκρινίστηκε, η εφαρμογή της συμφωνίας θα γίνει μόνο μετά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Σουηδία, οι οποίες μπορεί να διεξαχθούν σύντομα. Η επιχείρηση θα ανατεθεί σε μικτή επιτροπή, την οποία θα συνδράμει η ΔΕΕΣ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ε.Ε. και το «σιωπηλό» εμπόριο όπλων Τι ψιθύρισε ο Μακρόν στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν