ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ μελετά ο ΟΠΕΚ

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

opec-meeting.jpg Από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο 2018 Αντιστέκεται η Ρωσία, που δεν δέχεται μεγάλη μείωση της ημερήσιας παραγωγής της | AP Photo/Ronald Zak 04.12.2018, 12:43 | Ετικέτες:  πετρέλαιο, ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, ΗΠΑ Συντάκτης:  efsyn.gr

Διαπραγματεύσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, λόγω των χαμηλών τιμών του καυσίμου, πραγματοποιούνται στον ΟΠΕΚ, έπειτα από πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας, με βασικό εμπόδιο την αντίθεση της Ρωσίας. Ήδη η πρώτη αντίδραση των αγορών στην είδηση ήταν η αύξηση των τιμών πάνω από 2%.

Όπως έγινε γνωστό, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναζητούν μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όλα αυτά, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Κατάρ να αποχωρήσει από τον οργανισμό και να επικεντρωθεί στην παραγωγή αερίου.

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει την Πέμπτη στη Βιέννη, ενώ θα ακολουθήσουν την Παρασκευή συνομιλίες με συμμάχους όπως η Ρωσία, εν μέσω μείωσης των τιμών του αργού, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και των ανησυχιών για υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου λόγω αύξησης της αμερικανικής παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία, η ντε φάκτο ηγέτιδα του Οργανισμού, υποστηρίζει ότι υπάρχει η ανάγκη για σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή από τον Ιανουάριο, παρά τις πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που ζητά από το Ριάντ να βοηθήσει να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία με χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.

Στη διαπραγμάτευση και την τελική απόφαση του ΟΠΕΚ αναμένεται να επηρεάσει και είναι η κρίση που έχει ανακύψει μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πηγές τόσο από τον ΟΠΕΚ όσο και από χώρα που ανήκει στην ομάδα των συμμάχων του οργανισμού, η διαπραγμάτευση γίνεται σε δύσκολο περιβάλλον και η ρωσική θέση θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

«Η Ρωσία παίζει σκληρό παιχνίδι», δήλωσε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ.

Όπως αναφέρεται, η Ρωσία η χώρα θα μπορούσε να συνεισφέρει περίπου 140.000 βαρέλια την ημέρα στη μείωση, αλλά ο ΟΠΕΚ επιμένει η Μόσχα να προχωρήσει σε μείωση κατά 250.000-300.000 βαρέλια την ημέρα.

Ήδη, και μόνο εν αναμονή της απόφασης, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σήμερα άνοδο άνω του 2%.

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωνε άνοδο 1,55 δολαρίων ή 2,5% στα 63,24 δολάρια στις 11.55 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 1,25 δολάριο στα 54,20 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ το Κατάρ Σε πτώση ο μαύρος χρυσός

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.