ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ μεταρρυθμίσεις

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

23-eurogroup-euro.jpg Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον Μάριο Ντράγκι για τα 20 χρόνια του euro AP Photo/Olivier Matthys 04.12.2018, 10:20 | Ετικέτες:  Eurogroup, Ελλάδα, συντάξεις, προϋπολογισμός Συντάκτης:  Κώστας Μοσχονάς

Πάει κι αυτό! Η Ευρώπη των 19 έβαλε χθες τη σφραγίδα της στην εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην περικοπούν οι συντάξεις στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2019, επί του οποίου είχε δεσμευθεί η Αθήνα κατόπιν έντονων πιέσεων του ΔΝΤ με τη συγκατάθεση της Γερμανίας.

Παράλληλα, σύστησε στην κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό ορισμένων μεταρρυθμίσεων, για να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, κατά τη δεύτερη αξιολόγηση που αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι τον Φεβρουάριο 2019.

Η τελευταία υπουργική σύνοδος της ευρωζώνης, το 2018, αποδέχθηκε χωρίς συζήτηση την πρόταση που υπέβαλε η Κομισιόν έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, για τη μη περικοπή των συντάξεων. Πρόκειται για οριστική κατάργηση του μέτρου.

Επιπλέον, εγκρίνοντας και τυπικά τον ελληνικό προϋπολογισμό 2019, όπως είχε εισηγηθεί η Επιτροπή, οι 19 έδωσαν το «πράσινο φως» για την εφαρμογή των αντιμέτρων που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση μετά την επίτευξη του υπερπλεονάσματος.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Απέδειξε ότι είναι δυνατόν να συνδυαστούν οι “σοβαρές” πολιτικές με μια κοινωνική “προσέγγιση” κατά των αποκλεισμών», δήλωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, για τον οποίον αυτά θεωρούνται «εξαιρετικά νέα».

Λιγότερο ενθουσιώδη ήταν τα σχόλια των εταίρων στη συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης της Επιτροπής για την Ελλάδα.

Στην έκθεση, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζεται «μέτρια». Ορισμένες χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία και τη Φινλανδία, υποκινούμενες όπως συνήθως από τη Γερμανία, ζήτησαν επίμονα την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, υπενθυμίζοντας ότι θα εξεταστεί το Φεβρουάριο η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση. Ενισχυμένη εποπτεία είναι αυτή.

Οπως είπε ο Π. Μοσκοβισί αναφερόμενος στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, «είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης η ευρωζώνη θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες»…

Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ότι η Ελλάδα ανέλαβε δεσμεύσεις για 16 μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Μέχρι σήμερα, όμως, καμία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλες προχωρούν, άλλες λιγότερο και άλλες έχουν πρόβλημα. Οπως η Εγνατία Οδός, η επένδυση στο Ελληνικό, η στελέχωση της ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων εσόδων και οι παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμανιών…

Οι 19 πέρασαν γρήγορα στην έγκριση των προϋπολογισμών 10 χωρών στις οποίες δεν διαπιστώνεται πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, συζήτησαν λίγο τις περιπτώσεις 4 χωρών (Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Σλοβενία) που ενδέχεται να αποκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων, και έφθασαν στην Ιταλία, μία «ιδιαιτέρως σοβαρή περίπτωση μη συμμόρφωσης», με το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Συμβιβασμός

Ολα δείχνουν ότι τόσο η Ιταλία όσο και οι εταίροι της είναι διατεθειμένοι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, ώστε να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο, στην Αργεντινή, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιοβάνι Κόντε.

Η ιταλική κυβέρνηση, που βγαίνει προς το παρόν κερδισμένη από την όλη διαμάχη, δείχνει ότι προσανατολίζεται σε μια μερική διόρθωση του σχεδίου προϋπολογισμού για καθορισμό στόχου στο δημόσιο έλλειμμα της χώρας της τάξης του 2% του ΑΕΠ για το 2019, έναντι 2,4% του αρχικού προσχεδίου που απέρριψε η Κομισιόν και 0,8% που είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι χθες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός… Κανέναν δεν συμφέρει μία μετωπική σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών εν όψει ευρωεκλογών και σε μία περίοδο που έχουν ξεσπάσει λαϊκές εξεγέρσεις, όπως των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, που ενδέχεται να εξαπλωθούν και σε άλλα κράτη – μέλη…

Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα βήματα για υψηλότερη σύνταξη Το πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.