Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ BREXIT στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

brexit-london-flags.jpg Brexit - Σημαίες έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο AP Photo/Frank Augstein 04.12.2018, 11:30 | Ετικέτες:  Brexit, Βουλή, Βρετανία, Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ευρωπαϊκή Ένωση Συντάκτης:  efsyn.gr

Την ημέρα που η Τερέζα Μέι ξεκινάει την τελική αναμέτρηση στη Βουλή για τη συμφωνία για το Brexit, γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. γνωμοδότησε ότι η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ακυρώσει το αίτημά της για έξοδο από την Ένωση.

Σκοτσέζοι πολιτικοί, υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να αποφασίσει αν υπάρχει δυνατότητα αναστολής της εφαρμογής του άρθρου 50 για την έξοδο χώρας από την Ε.Ε. και αν αυτή μπορεί να γίνει μονομερώς.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου, Μανουέλ Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα, που έχει αναλάβει την υπόθεση, η Βρετανία έχει τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης εφαρμογής του άρθρου 50, έως και την τελευταία στιγμή, πριν από την οριστικοποίηση του «διαζυγίου» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Αν και η εισήγησή του δεν είναι δεσμευτική, το Δικαστήριο στην πλειονότητα των περιπτώσεων δέχεται τις εισηγήσεις των εισαγγελέων του.

Οι Σκοτσέζοι πολιτικοί που προσέφυγαν ελπίζουν ότι αν η απόφαση του Δικαστηρίου, που έχει επισπεύσει την εκδίκαση της υπόθεσης, είναι υπέρ τους -ο χρόνος πιέζει, με δεδομένο ότι οριστική ημερομηνία εξόδου είναι η 29 Μαρτίου 2019-, τότε θα μπορέσουν να πιέσουν και να διεκδικήσουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, πράγμα που η Τερέζα Μέι μέχρι τώρα αρνείται κατηγορηματικά.

Η εισήγηση αυτή είναι πολύ σημαντική, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα υπήρχε ασάφεια για το πώς εφαρμόζεται το άρθρο 50 και τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστήριζαν ότι ακόμη στο θέμα της ανάκλησης του Brexit θα έπρεπε να έχουν λόγο και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ε.Ε. με το που έγινε γνωστή προκάλεσε άνοδο της τιμής της λίρας κατά 0,7% φτάνοντας τα 1,2811 δολάρια.

Αναμέτρηση στη Βουλή

Χωρίς να είναι γνωστό πότε θα εκδώσει την απόφασή του το Δικαστήριο της Ε.Ε., ξεκινάει απόψε στο βρετανικό κοινοβούλιο η πενθήμερη συζήτηση επί της συμφωνίας για το Brexit, με ημερομηνία ψηφοφορίας την 11η Δεκεμβρίου. Αν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, τότε η συμφωνία θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο και στα κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε. προς έγκριση, ώστε να επέλθει το οριστικό διαζύγιο.

Αν όμως δεν ψηφιστεί στο Λονδίνο, τότε παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ίδια την Μέι και τους Συντηρητικούς, τη χώρα και για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. στο μέλλον.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει το απόγευμα με ομιλία της πρωθυπουργού Μέι, η οποία καλείται να πείσει τους βουλευτές -και του δικού της κόμματος- ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούσε να πετύχει η Βρετανία.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να υποστηρίξει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη «για ένα καλύτερο μέλλον έξω από την Ε.Ε.» και ότι με αυτή τη συμφωνία «παίρνει πίσω τον έλεγχο των συνόρων της, του νομικού της συστήματος και των πόρων της». Ωστόσο, το σχέδιό της αντιμετωπίζει την αντίδραση αντιπολιτευόμενων και συμπολιτευόμενων βουλευτών, υποστηρικτών και μη υποστηρικτών του «διαζυγίου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είτε υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία είτε ότι πρέπει να γίνει ένα ακόμη δημοψήφισμα, ώστε ο λαός να έχει τον τελικό λόγο.

Η ομιλία της πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει στο ήδη τεταμένο κλίμα καθώς θα έχει προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας που υπογράφουν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Βρετανίας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη εισήγησή του για τις νομικές συνέπειες της συμφωνίας.

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τη συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. θα διαρκεί οκτώ ώρες κάθε μέρα έως και τις 11 Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσιμη συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή υπό την απειλή μομφής Τερέζα Μέι: Δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για το Brexit

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.