Στο https://www.euro2day.gr διαβάσαμε:
Τα βασικά στοιχεία και τους όρους της έκδοσης διεθνούς ομολόγου με στόχο την άντληση 400 έως 500 εκατ. ευρώ κλειδώνει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία έχει θέσει ως στόχο την έξοδο της στις αγορές για το πρώτο τρίμηνο του 2019 «αφού βέβαια εξασφαλίσουμε την επιτυχία της έκδοσης», προσθέτει χαρακτηριστικά πηγή της διοίκησης.
Στόχος επίσης είναι ένα επιτόκιο που θα κυμανθεί ανάμεσα στο 4% με 5% και η έκδοση θα πραγματοποιηθεί μάλλον στο Λονδίνο: «Ευχής έργον θα ήταν επιτόκιο κοντά στο 4%», σχολίασε η ίδια πηγή, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως η ΔEΗ γνωρίζει καλά τι πρόκειται να συναντήσει.
Η δημόσια εταιρία αποσκοπεί με το ποσό αυτό να αναχρηματοδοτήσει μέρος του δανεισμού της, αλλά και να πληρώσει το κουπόνι υφιστάμενου διεθνούς ομολόγου. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχει προσλάβει τους συμβούλους για την έκδοση και πηγές αναφέρουν πως πρόκειται μεταξύ άλλων για τον διεθνή οίκο Big Four.
Αναφορικά με το ύψος του επιτοκίου οι οικονομικές υπηρεσίες της δημόσιας εταιρίας δίνουν μικρότερη σημασία σε αυτό, και μεγαλύτερη στη διασφάλιση της ρευστότητας, στη λογική ότι όταν βελτιωθούν οι συνθήκες, η ΔEΗ μπορεί να κάνει αναχρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία, λένε πληροφορίες, δεν θα περιμένει να λήξει το υφιστάμενο διεθνές ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό είναι διασφαλισμένο από τις τράπεζες (ήδη με 150 εκατ. ευρώ).
Ο διαγωνισμός των λιγνιτικών
Στο μεταξύ, σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της δημόσιας επιχείρησης στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔEΗ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής ζητώντας νέα παράταση του διαγωνισμού, αυτή τη φορά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Πηγές θέλουν το ΥΠΕΝ και η Ευρ. Επιτροπή να μην έχουν καταλήξει στις διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση μηχανισμού επιμερισμού κερδών και ζημιών για δύο χρόνια ανάμεσα στην εταιρία και τους αγοραστές. Παράλληλα, η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι απορρίπτει και έναν ακόμη όρο που επίσης θα έμπαινε στο σχέδιο της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, αυτόν που όριζε ότι η δημόσια επιχείρηση θα εισπράττει το 30% των εσόδων των μονάδων από το μηχανισμό αποζημίωσης για την επάρκεια ισχύος (ΑΔΙ).
Οι δύο μηχανισμοί λειτουργούν ως κίνητρα για τη συμμετοχή των υποψηφίων στον διαγωνισμό με δεδομένο το αρνητικό περιβάλλον (υψηλές τιμές CO2, απανθρακοποίηση) που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά για τις λιγνιτικές μονάδες. Σύμφωνα με πηγή της ΔEΗ, αν δεν υπάρχουν κίνητρα τότε δύο είναι οι κίνδυνοι: Είτε ο διαγωνισμός να έχει περιορισμένη συμμετοχή είτε να δοθούν πολύ χαμηλά έως και ευτελή τιμήματα.