ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο μαυραγορίτης του μνημονίου

Είναι μια ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 2014, όταν ένας δημοσιογράφος συνοδεύει έναν φίλο του που πρέπει να πάει στο «βασίλειο» του «Μίδα της Πατησίων», του Δημήτρη-Ριχάρδου Μυλωνά. Τον αφήνει να μπει μόνος του μέσα και τον περιμένει να βγει.

Η γυάλινη πόρτα στο νούμερο 32 οδηγεί σε μια αίθουσα όπου υπάρχουν τουλάχιστον τρεις «φουσκωτοί» σε αναμονή, επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του ενεχυροδανειστηρίου μαζί με μια γραμματέα. Αυτή τον υποδέχεται και τον κατευθύνει στην αίθουσα που πρέπει να πάει για την άχαρη διαδικασία, να πουλήσει λόγω ανάγκης κάποια πολύτιμα κοσμήματα. Ευελπιστεί ότι θα πιάσει μια καλή τιμή, παρά το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος του έχει πει να μην περιμένει πολλά από τον άνθρωπο που έλεγε ότι αγοράζει σε τιμές κοσμήματος και όχι χρυσού.

Οταν κατεβαίνει τα σκαλιά εισέρχεται σε έναν χώρο όπου υπάρχουν πέντε γραφεία με τους «επιστημονικούς» συνεργάτες του Ριχάρδου, που εξετάζουν τα μπριγιάν και τα διαμάντια σε ένα δαχτυλίδι, τις πολύτιμες πέτρες σε ένα βραχιόλι και τα ακριβά ρολόγια. Είναι αυτοί που υποτίθεται, σύμφωνα με τα όσα βροντοφώναζε ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής, θα εκτιμούσαν την πραγματική αξία των κοσμημάτων και όχι απλά τον χρυσό που έχουν. Μετά από λίγα λεπτά ο φίλος του δημοσιογράφου βγαίνει από το κατάστημα του Ριχάρδου και ενημερώνει τον τελευταίο ότι για κοσμήματα που είχε πληρώσει 2.700 ευρώ η τιμή που του έδωσε ο ίδιος ο Ριχάρδος ήταν μόλις 400 ευρώ. Ο γνωστός ενεχυροδανειστής του είπε μάλιστα χαμογελαστός όταν είδε τα κουτιά στα οποία ήταν μέσα: «Φίλε μου, δυστυχώς πλήρωσες τη φίρμα του κοσμηματοπώλη», αναφερόμενος σε έναν από τους πιο διάσημους εξ αυτών, τον οποίο ξέρει όλη η Αθήνα.

Ο φίλος του δημοσιογράφου δεν χαμογελούσε όταν τα έσπρωξε προς το μέρος του Ριχάρδου και πήρε 400 ευρώ, τα οποία δυστυχώς είχε τεράστια ανάγκη για να πληρώσει διάφορες υποχρεώσεις του. Δεν ήταν ο μόνος. Χιλιάδες άνθρωποι προσέτρεξαν να πουλήσουν στον Ριχάρδο κοσμήματα, ρολόγια και διάφορα τιμαλφή σε κάποιο από τα δεκάδες μαγαζιά του όλα τα χρόνια της παντοδυναμίας του. Είναι αυτά τα οποία φέρεται να χρησιμοποιούσε για άλλες δουλειές, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του μαυραγορίτη των μνημονίων με τις συνεχείς τηλεοπτικές παρουσίες. Σε αυτήν κατονομάζεται ως ένας από τους δύο αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης που έκανε λαθρεμπόριο χρυσού στην Τουρκία με τεράστια κέρδη. Η χάρη του ως ενεχυροδανειστή είχε φτάσει μέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία, δύο χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, στις οποίες άνοιξε μαγαζιά εξαργυρώνοντας τον πόνο των άλλων προς όφελος της τσέπης του.

Μέχρι τη σύλληψή του την περασμένη Τρίτη απολάμβανε έναν glam βίο όπως ο ίδιος αντιλαμβανόταν την έννοια του glam, εμποτισμένο με αμέτρητες κιτς πινελιές που δέχθηκαν άπειρα σαρκαστικά σχόλια στα sosial media. Την ίδια στιγμή ο άνθρωπος που πίστεψε ότι είναι ο βασιλιάς του χρυσού βλέπει τη ζωή του πίσω από τα κάγκελα ενός κελιού, μέχρι να απολογηθεί για όσα κατηγορείται. Η ζωή του ξεκίνησε πολύ μακριά από την Ελλάδα, στη μακρινή και εξωτική Βραζιλία, πριν από μισό αιώνα.

Κάποτε στο Παλαιό Φάληρο…

Το σωτήριο έτος 1967 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ένας Ελληνας, ο Γιάννης Μυλωνάς, μαζί με τη Βραζιλιάνα σύζυγό του Ρουθ κρατούν περιχαρείς στα χέρια τους το δεύτερο αγόρι της ζωής τους, τον Δημήτρη-Ριχάρδο. Η πανέμορφη Ρουθ και ο κιμπάρης Γιάννης έχουν ακόμη έναν γιο, τον τρίχρονο τότε Τεό, καθώς και αρκετά χρήματα και την ικανότητα να μετατρέπουν σε χρυσό οποιαδήποτε επαγγελματική ενασχόληση έχουν. Λίγο διάστημα μετά τη γέννηση του Ριχάρδου, το ζευγάρι αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Βραζιλία και να μετακομίσει στην Ελλάδα.

Ο χαρισματικός έμπορος Γιάννης Μυλωνάς θέλει έναν πιο ήσυχο τόπο για τα παιδιά του, με την εκ φύσεως περιπετειώδη Ρουθ να του απαντά με ένα μεγάλο «ναι» και κάπως έτσι η τετραμελής οικογένεια προσγειώνεται στη χώρα μας. Το πρώτο τους σπίτι είναι μια υπέροχη μονοκατοικία επί της οδού Αφροδίτης στο Παλαιό Φάληρο. Εχουν έναν μεγάλο κήπο, τεράστιο σαλόνι, πολλά δωμάτια και δύο «εισαγόμενες» από τη Βραζιλία οικιακές βοηθούς. Ολα κυλούν ομαλά μέχρι τη μέρα που ο μικρός Ριχάρδος δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Ο Γιάννης και η Ρουθ τρελαίνονται. Οι γιατροί αποφαίνονται ότι ο γιος τους πάσχει από άσθμα, συστήνοντάς τους να τον παρακολουθούν και να τον τρέχουν στο νοσοκομείο κάθε φορά που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να…

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.