Γιατί ο Μακρόν «έκοψε» τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από την ΕΕ

Η προσπάθεια να λάβουν την ιδιότητα του υποψήφιου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν είχε αίσιο τέλος.

Και για τη μεν Αλβανία ήταν γνωστή εδώ και πολλούς μήνες η άρνηση της Γαλλίας να την δεχτεί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, λόγω των πολλών κατηγοριών για διακίνηση ναρκωτικών από το έδαφός της.

Αλλά για τη Βόρεια Μακεδονία, Τι πάθανε οι Γάλλοι και έθεσαν βέτο, παρά τον διαχωρισμό των υποθέσεων των δύο κρατών. Να σημειωθεί η μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για να δεχτεί η χώρας μας την ονομασία Βόρεια Μακεδονία και ταυτόχρονα οι γείτονές μας να κάνουν πολλές υποχωρήσεις μεταξύ των οποίων, η κυριότερη, να αλλάζουν το συνταγματικό τους όνομα.

Οι Γάλλοι λοιπόν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Βόρεια Μακεδονία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει θέμα κυρίως με τη Γερμανία για την πολιτική σύγκλιση της Ευρώπης που δεν φαίνεται να προχωράει, οπότε βάζει βέτο σε οποιαδήποτε διεύρυνση της ΕΕ.

Ο ουσιαστικός λόγος της άρνησης

Αλλά υπάρχει και ένας άλλος προσωπικός λόγος του Εμανουέλ Μακρόν. Είναι χολωμένος γιατί κόπηκε η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, πρώην υπουργός, που είχε οριστεί για τη θέση του Επιτρόπου της Γαλλίας στη μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γκουλάρ είδε την υποψηφιότητά της να απορρίπτεται με μεγάλη πλειοψηφία κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας των ευρωβουλευτών.

Για τη Σιλβί Γκουλάρ δύο έρευνες είναι σε εξέλιξη, η μια από τη γαλλική δικαιοσύνη και η άλλη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για συμμετοχή της σε ένα σύστημα εικονικών θέσεων εργασίας για το κόμμα της, το κεντρώο MoDem.

Ο Μακρόν προσπάθησε με όλα τα μέσα που διαθέτει να μην απορριφθεί η υποψηφιότητά της. Μέχρι και τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να πλησιάσει αλλά δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έτσι, για το καπρίτσιο του γάλλου Προέδρου, η Βόρεια Μακεδονία δεν πήρε την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας για την ΕΕ, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό λάθος από τους Τουσκ και Γιούνκερ.

Ας όψεται!!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.