H βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να τιμήσει πλήρως τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Daily Telegraph» και των «Financial Times». Ο λεγόμενος «λογαριασμός εξόδου» υπολογίζεται μεταξύ 45 δισ. ευρώ και 55 δισ. ευρώ, το καθαρό ποσό, ή στα 100 δισ. ευρώ ακαθάριστα, χωρίς δηλαδή να υπολογιστεί η επιστροφή διαφόρων ποσών από επενδύσεις και το μερίδιο της Βρετανίας στα διάφορα περιουσιακά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής κυβέρνησης διέψευσε τις πληροφορίες.
Η απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι είναι πιθανό να άρει το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 14-15 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει πρόοδος και στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας και στο θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πως θα γίνει δεκτός ο συμβιβασμός από τους σκληρούς υποστηρικτές του Brexit που υποστηρίζουν πως η Βρετανία δεν οφείλει το παραμικρό ποσό στην Ενωση.
Οι δύο βρετανικές εφημερίδες επικαλούνται αρκετούς διπλωμάτες ως πηγή των πληροφοριών τους και τονίζουν πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με τους «Financial Times» η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να παρουσιάσει επισήμως την πρόταση της την επόμενη εβδομάδα ως τμήμα μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το ιρλανδικό ζήτημα και το θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Η συμφωνία για το ποσό που δεσμεύτηκε να καταβάλλει η Βρετανία στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια φαίνεται πως επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Ολι Ρόμπινς, επικεφαλής αξιωματούχου της Τερέζας Μέι στις συνομιλίες, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τους «FT» συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπολογιστεί το καθαρό ποσό, το οποίο το Λονδίνο υπολογίζει στα 40 δισ. ευρώ με 45 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους «Financial Times» ή στα 45 δισ. ευρώ με 55 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Daily Telegraph.
«Υποσχέθηκαν να καλύψουν όλο το ποσό, δεν μας ενδιαφέρει ποιο λένε πως είναι το ποσό που υπολογίζουν», είπε στους FT υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Είμαστε πρόθυμοι να τους βοηθήσουμε να το παρουσιάσουν (το ποσό)», πρόσθεσε ελάχιστα διπλωματικά. Τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως το τελικό ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία δεν θα συμφωνηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οι Βρετανοί διαπραγματευτές θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός πως το ποσό δεν θα καταβληθεί εφάπαξ αλλά σε δόσεις στη διάρκεια πολλών ετών καθώς θα προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Βρετανία κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (π.χ. χρηματοδοτικά προγράμματα που λήγουν). Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο οι συντάξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων θα καταβάλλονται επί τη βάση του ετήσιου κόστους τους, γεγονός που σημαίνει πως το τελικό κόστος που θα καλύψει η Βρετανία θα γίνει γνωστό σε αρκετές δεκαετίες όταν δηλαδή θα αποβιώσει ο εν λόγω συνταξιούχος. Στόχος της συμφωνίας επί της αρχής είναι τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. να μην χρειαστεί να καλύψουν την συμμετοχή της Βρετανίας στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. που ολοκληρώνεται το 2020. Παράλληλα το Λονδίνο θα είναι σε θέση να πει πως ο καθαρός λογαριασμός είναι πολύ χαμηλότερος.
Η κ. Μέι κέρδισε την υποστήριξη των υπουργών της να συμφωνήσει να καταβάλλει στην Ε.Ε. μεγαλύτερο ποσό απ’ αυτό που είχε δεσμευτεί μέχρι σήμερα υπό την προϋπόθεση πως η Ε.Ε. θα δεσμευτεί να συνάψει μια καλή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Η Κομισιόν είχε υπολογίσει τις ακαθάριστες υποχρεώσεις της Βρετανίας στα 100 δισ. ευρώ. Αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στους «FT» πως το σημαντικότερο ήταν η Βρετανία να δεσμευτεί να τιμήσει πλήρως τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ε.Ε. Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη φαίνεται πως είναι ικανοποιημένα από την κατ’ αρχήν συμφωνία.