Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ υπηρεσία των προσφύγων

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

30-prosfygas-internet1.jpg Πρόσφυγας με κινητό τηλέφωνο EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ 27.08.2018, 21:55 | Ετικέτες:  τεχνολογία, πρόσφυγες, εκδηλώσεις, συνέδριο Συντάκτης:  Λένα Κυριακίδη

Ενα κινητό τηλέφωνο είναι συνήθως ο μόνος τρόπος των προσφύγων να συνδέονται με όσα έχουν αφήσει πίσω και όσα αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Techfugees, από τότε που η προσφυγική κρίση κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη το 2015, προσπαθεί, μέσω της τεχνολογίας, να βοηθήσει μετανάστες, αιτούντες άσυλο και εκτοπισμένους, από τη στιγμή που ξεκινά το δύσκολο ταξίδι τους μέχρι την κοινωνική τους ένταξη.

Με έδρα το Λονδίνο και 25 γραφεία στον κόσμο, πραγματοποιεί εκδηλώσεις, εργαστήρια, προγράμματα, συνέδρια και hackathons, ώστε να συντονίσει και να υποστηρίξει καινοτόμες προτάσεις της τεχνολογικής κοινότητας, προς όφελος προσφύγων και μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγει φέτος έναν διεθνή διαγωνισμό, αναζητώντας βιώσιμες λύσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης μεταναστών στα δικαιώματά τους, με άξονα την κάλυψη αναγκών τους σε πέντε καίριους τομείς: την υγεία, την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, πρόκειται για τομείς στους οποίους προκύπτουν συχνά προβλήματα λόγω, π.χ., της συγκεχυμένης και αποσπασματικής πληροφόρησης προς τους μετανάστες, των περίπλοκων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης για κάποιον που προέρχεται από ξένη χώρα ή των δυσκολιών ενσωμάτωσης των πολιτισμικών διαφορών.

Επίσης, σημαντικά προβλήματα ανακύπτουν από το αίσθημα αλλοτρίωσης των ανθρώπων, οι οποίοι χάνουν την προηγούμενη ζωή τους και βιώνουν πλέον επισφαλείς συνθήκες, όπως και από την ελλιπή εκπαίδευση ακόμη και στη μητρική τους γλώσσα, καθώς πολλοί από τους ενήλικες θυσιάζουν τους δικούς τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς στόχους, για να τους εξασφαλίσουν στα παιδιά τους.

Τα υποψήφια πρότζεκτ πρέπει να προσφέρουν με βασικό «όπλο» την τεχνολογία καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στους πρόσφυγες αναφορικά με ένα από τα παραπάνω θέματα και με δομή, που θα λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες αρχές της Techfugees, οι οποίες προτάσσουν τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό με ανοιχτό κώδικα (open source).

Αυτές οι αρχές βασίζονται στα τρία σχεδόν χρόνια εμπειρίας κατά τα οποία εθελοντικές τεχνολογικές ομάδες έχουν εργαστεί για παράδειγμα για να βοηθήσουν πρόσφυγες να κρατούν επαφή με την οικογένεια, τους φίλους και τις πατρίδες τους, να βρίσκουν καταγεγραμμένους κάποιους από τους κίνδυνους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, αλλά και να εργαστούν ή να σπουδάσουν στους τόπους υποδοχής.

Ζητούμενο μέσα από τη συλλογική δράση είναι να επωφεληθούν πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν αποδέκτες των λύσεων, αλλά και συνδημιουργοί τους.

Αιτήσεις για τον διαγωνισμό

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου. Τα 25 έργα που θα επιλεγούν, θα ανακοινωθούν στις 4 Οκτωβρίου και θα παρουσιαστούν στον τελικό του διαγωνισμού κατά τη δεύτερη παγκόσμια σύνοδο Techfugees στις 25-26 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Από αυτά τα σχέδια θα βραβευτούν πέντε, που θα κερδίσουν έναν χρόνο υποστήριξης για την ανάπτυξη των τεχνολογικών λύσεων, διευκόλυνση στην εύρεση χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίησή τους και τη σύνδεση με το δίκτυο των 18.000 μελών της Techfugees, μεταξύ των οποίων ακτιβιστές, μηχανικοί, προγραμματιστές, ερευνητές κι επιχειρηματίες.

Στην πρώτη σύνοδο, πέρυσι, συγκεντρώθηκαν πάνω από 600 συμμετέχοντες, από τους οποίους 1 στους 5 ήταν πρόσφυγας, και συζήτησαν τις διάφορες χρήσεις της τεχνολογίας και τη συνεισφορά της στο προσφυγικό.

Φέτος, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι κατά την εγκατάστασή τους στις χώρες υποδοχής και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στην άρση των εμποδίων και τη δημιουργία γεφυρών.

Μέρος του προγράμματος θα είναι αφιερωμένο στον αντίκτυπο που έχει στη μετανάστευση η κλιματική αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να φέρει τον εκτοπισμό 143 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050.

 Υποβολή προτάσεων στο: techfugeesummit.com

kalo@efsyn.gr

Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμπρακτη στήριξη στην αλληλέγγυα οικονομία Τρώμε μαζί, δουλεύουμε μαζί(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.