Τα επτά συνδικάτα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν υιοθετήσει ενιαία στάση, θέλουν να εκθέσουν τη «σοβαρότητα της κατάστασης» και απαιτούν η στρατηγική της δημόσιας τάξης να προσαρμοστεί σε περίπτωση νέας κινητοποίησης, εξήγησαν οι γενικοί γραμματείς τους.
«Θέλουμε να διασαφηνίσουμε ποια στρατηγική θα υιοθετηθεί για το ερχόμενο Σάββατο στο θέμα της δημόσιας τάξης και της διατήρησης της τάξης. Είναι επείγον», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Λε Μπαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου επιτρόπων εθνικής αστυνομίας (SPCN), καθώς εκκλήσεις για μια τέταρτη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο στο Παρίσι κυκλοφορούν ήδη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Έχουμε ζητήσει χωρίς επιτυχία να γίνουμε δεκτοί από τον υπουργό Εσωτερικών. Ζητάμε τώρα να γίνουμε δεκτοί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλουμε να εξηγήσουμε τις δυσκολίες στη διαχείριση της διατήρησης της τάξης. Αν αυτό ξαναρχίσει όπως αυτό το Σάββατο, θα υπάρξουν τραυματίες και νεκροί στις δυνάμεις της τάξης», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Ντελάζ, γενικός γραμματέας της Alliance, στην οποία συμμετέχει η πλειονότητα των αστυνομικών, χωρίς πάντως να κάνει καμία αναφορά στους εκατοντάδες τραυματίες διαδηλωτές από την αστυνομική βία, ούτε στη 80χρονη γυναίκα που έπεσε νεκρή μέσα στο σπίτι της χτυπημένη στο πρόσωπο από βλήμα δακρυγόνου της αστυνομίας.
Μπορεί τα διαβήματα όλων των αστυνομικών συνδικάτων να είναι παρόμοια, αλλά δεν έχουν ενιαία στάση σε αυτή την περίοδο των επαγγελματικών εκλογών. Έχουν ζητήσει να γίνουν δεκτοί από τον αρχηγό του κράτους τα εξής συνδικάτα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου: Alliance, Unite-SGP-FO, Unsa-Police, Synergies, SCSI-CFDT, SPCN και SICP.
Οι εκπρόσωποι αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων υπογραμμίζουν το επίπεδο «εξάντλησης» των δυνάμεων της τάξης και τη «βία» την οποία αντιμετώπισαν κατά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι και στη Γαλλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως οι Alliance, Synergies και SPCN επιθυμούν μια αλλαγή «παραδείγματος» στη διαχείριση της δημόσιας τάξης, με περισσότερη «ευκινησία» για τις δυνάμεις της τάξης σε περίπτωση νέας διαδήλωσης. Προτείνουν επίσης να μπορεί ο στρατός να κληθεί «σε ενίσχυση» για τη φύλαξη των δημοσίων κτΗρίων.
«Πρέπει να δεχθούμε ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απελευθερωθούν από ένα στατικό σχήμα. Δεν αντιμετωπίζουμε πλέον κλασικές διαδηλώσεις αλλά ένα φαινόμενο αντάρτικου πόλης. Η διατήρηση της τάξης ‘a la papa’ έχει τελειώσει», δηλώνει ο Λε Μπαρς.
…
Πηγή: https://www.newsbomb.gr