Περίπου μισοί από τους 14.000 ανθρώπους που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα μέσω του Έβρου, τους πρώτους 9 μήνες του έτους, ήταν Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι έφυγαν από την πατρίδα τους για να σωθούν από τις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, πρόκειται για δικαστές, μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δημοσίους υπαλλήλους και επιχειρηματίες, όπου οι τουρκικές Αρχές θεωρούν υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, και οι οποίοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα επειδή τους είχαν κατάσχει τα διαβατήρια.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «σχεδόν 4.000 Τούρκοι έχουν καταθέσει μέχρι τώρα για το 2018 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότερες αφίξεις Τούρκων δεν καταγράφονται, επειδή σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να απομακρυνθούν ακόμη μακρύτερα από την Τουρκία».
Η WSJ προσθέτει πως αυτό το κύμα προσφύγων είναι πλέον ακόμα ένα σημείο τριβής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και περιπτώσεις Τούρκων υπηκόων που έχουν περάσει στην Ελλάδα.
«Δεν αποχαιρετίσαμε κανέναν πριν να φύγουμε», δηλώνει ένας απ’ αυτούς, που βρίσκεται πλέον στην Αθήνα και αναζητεί τρόπο να φθάσει στη Γερμανία. Πρόκειται για τον Γιουνούζ Τσαγάρ, η γυναίκα του και το παιδί τους έφθασαν στην Ελλάδα πληρώνοντας αδρά ποσά σε διακινητές, λέει η εφημερίδα. «Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με 13.000 ευρώ στην τσέπη και τώρα που έχουν απομείνει 1.500», είπε.
Ο Γιλμάζ Μπιλίρ εργαζόταν στο τμήμα Πληροφορικής – Τεχνολογίας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά μπήκε κι αυτός στο σταυρόνημα των τουρκικών Αρχών ως «γκιουλενιστής», κάτι που ο ίδιος αρνείται. Ο Μπιλίρ συνελήφθη σε μια σύντομη επίσκεψη στο σπίτι του, όταν οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία. Κι όταν αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος εν αναμονή της δίκης του, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πάτρια με την οικογένειά του. Στο μεταξύ κατάφερε να φθάσει με πλαστό διαβατήριο στη Γερμανία, όπου κατέθεσε αίτηση για χορήγηση ασύλου και τώρα ζητούν να τον ακολουθήσουν εκεί η γυναίκα του και τα παιδιά τους.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Αχμέντ, ένος 30χρονου πρώην πιλότου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος ζει πλέον στο κέντρο της Αθήνας ψάχνοντας πώς θα φύγει σε άλλη χώρα. «Το όνειρό μου είναι ο Καναδάς, αλλά η πραγματικότητά μου είναι η Ομόνοια», δηλώνει. Ο Αχμέντ στοχοποιήθηκε για διασυνδέσεις με το κίνημα των Γκιουλενιστών, ύστερα από καταγγελία συναδέλφου του, και ακολούθως συνελήφθη. Όταν αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, αποφάσισε να φύγει από την Τουρκία και να βρει διέξοδο διαφυγής στην Ελλάδα, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγε στη φυλακή….
Πηγή: https://www.in.gr