ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΙΑΧΕΣ ΚΑΙ διπλωματικά παιχνίδια

14-ukrania-russia.jpg Ασκήσεις ετοιμότητας από τον ουκρανικό στρατό στη μεθόριο με τη Ρωσία Mykola Lazarenko, Presidential Press Service via AP 29.11.2018, 06:00 | Ετικέτες:  Ουκρανία, Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ευρωπαϊκή Ένωση Συντάκτης:  Μαργαρίτα Βεργολιά

«Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», διακήρυξε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, προτού υπογράψει χθες μέσα σε κλίμα διάχυτου πανικού και σύγχυσης τον αμφιλεγόμενο στρατιωτικό νόμο: τον πρώτο που επιβάλλεται στα τέσσερα χρόνια της ρωσο-ουκρανικής διένεξης, με αφορμή το θερμό επεισόδιο της περασμένης Κυριακής μεταξύ δυνάμεων των δύο χωρών στο Στενό του Κερτς, στα ανοιχτά της Κριμαίας.

Προϊόν σκληρού πολιτικού παζαριού στο Κίεβο -ένεκα των φόβων της αντιπολίτευσης ότι ο Ποροσένκο επιχειρεί να κερδίσει λίγο από το χαμένο δημοσκοπικό του «έδαφος» ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου- ο στρατιωτικός νόμος τέθηκε σε ισχύ μέχρι (τουλάχιστον) τις 26 Δεκεμβρίου και αφορά μόνον 10 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας, που η ηγεσία της κρίνει ότι είναι «οι πιο ευάλωτες στη ρωσική επιθετικότητα».

Τουτέστιν, στα νοτιοδυτικά με τη Μολδαβία (στην αυτοανακηρυχθείσα αυτόνομη και σαφώς ρωσόφιλη Υπερδνειστερία), στα ανατολικά με τη Ρωσία (που ούτως ή άλλως ελέγχονται από τους ρωσόφωνους αντάρτες) και στα νότια, στα ουκρανικά παράλια στη Μαύρη Θάλασσα (συμπεριλαμβανομένων της Οδησσού και της Μαριούπολης) κι εκατέρωθεν της -de facto ρωσικής από το 2014- κριμαϊκής χερσονήσου.

Η Ρωσία απάντησε ποικιλοτρόπως, κατ’ αρχάς με την προαναγγελία ανάπτυξης νέων συστοιχιών πυραύλων S-400 στην Κριμαία και με την πρώτη δημόσια παρέμβαση του προέδρου.

Μιλώντας χθες σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το θερμό επεισόδιο της Κυριακής «αδιαμφισβήτητη προβοκάτσια που οργάνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος εν όψει των εκλογών».

«Είναι πέμπτος στις δημοσκοπήσεις και συνεπώς έπρεπε να κάνει κάτι», υπογράμμισε. Κι έτσι «χρησιμοποίησε το επεισόδιο ως πρόσχημα για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου».

Αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι η κατάληψη των τριών πολεμικών πλοίων και η σύλληψη των 24 μελών των πληρωμάτων τους έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα, τονίζοντας ότι το επεισόδιο έγινε εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων ρωσικών χωρικών υδάτων, στα νότια της Ρωσίας, «που ήταν πάντα δικά μας, ακόμη και πριν από την ένταξη της Κριμαίας».

Κατήγγειλε, δε, ότι τα ουκρανικά πλοία αρνήθηκαν κάθε επικοινωνία με τα ρωσικά, παρά τις προειδοποιήσεις. Στο μεσοδιάστημα, η μεν ρωσική τηλεόραση μετέδωσε τις μαγνητοσκοπημένες «ομολογίες» περί προβοκάτσιας τριών εκ των συλληφθέντων, οι δε ουκρανικές αρχές ασφαλείας SBU επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που έδινε εξ αρχής η Μόσχα ότι στο πλήρωμα συγκαταλέγονται πράκτορες της υπηρεσίας.

Αποστολή τους ήταν επιχειρήσεις αντικατασκοπίας για λογαριασμό του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και σε απάντηση «της ψυχολογικής και σωματικής πίεσης» των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε η SBU, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις…

Εν τω μεταξύ κόντρα στις παραινέσεις-απειλές της Δύσης για άμεση απελευθέρωση των 24 συλληφθέντων, δικαστήριο στην Κριμαία επέβαλε ήδη στους 12 κράτηση δύο μηνών εν αναμονή της δίκης τους.

Οι υπόλοιποι 12 αναμενόταν να εμφανιστούν χθες ενώπιον του δικαστηρίου.

«Δεν θέλω και δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η επιθετικότητα», απεφάνθη ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της πολυαναμενόμενης συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στο Μπουένος Αϊρες (χθες πάντως κανόνισε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν επί αργεντίνικου εδάφους).

Απτόητο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αναμένει η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν να πραγματοποιηθεί ως έχει προγραμματιστεί, την 1η Δεκεμβρίου. Μία ημέρα, δηλαδή, μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος με τους ομολόγους του Κίνας και Γαλλίας και ανήμερα των απευθείας συνομιλιών του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία είχε μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη την επομένη του θερμού επεισοδίου.

Ο αγωγός Nord Stream 2

Αγνοώντας τη νέα προτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επανεξέταση της συμφωνίας για τον αγωγό Nord Stream 2, το Βερολίνο ξεκαθάρισε χθες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι παραμένει δεσμευμένο στο εν λόγω σχέδιο, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας έτσι τα ουκρανικά εδάφη.

Ανάλογο «πάγο» έβαλε χθες και το γερμανικό ΥΠΕΞ στις εκκλήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού Ειδικού Αντιπροσώπου για τις Διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, Κουρτ Βόλκερ, για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Πρόταση που το Βερολίνο χαρακτήρισε νέτα-σκέτα πρόωρη, εν αναμονή της ανανέωσης των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων…

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.