Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:
26-moscovici-draghi.jpg AP Photo/Geert Vanden Wijngaert 29.11.2018, 06:00 | Ετικέτες: τράπεζες, δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, Eurogroup Συντάκτης: Αρτεμις Σπηλιώτη
Σχέδιο οδηγίας που θα διευκολύνει τις τράπεζες να προχωρούν σε πιο επιθετικές λύσεις εξυγίανσης των ισολογισμών τους επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες.
Η Ε.Ε., με χαρακτηριστική καθυστέρηση, κάνει ένα βήμα στην κατεύθυνση λύσης του προβλήματος που προκάλεσε ο τεράστιος όγκος προβληματικών δανείων, τα οποία στην Ιταλία ανέρχονται στα 174 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα αναζητούνται τρόποι να επιταχυνθεί η επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, που διογκώθηκαν λόγω της κρίσης, της… απραξίας των διοικήσεων των τραπεζών για πολλά χρόνια, αλλά και της κοντόφθαλμης αντιμετώπισης του προβλήματος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ και κυρίως από την απερχόμενη επικεφαλής Ντανιελ Νουί, που έχει… ενστάσεις για την πρωτοβουλία των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η προς ψήφιση οδηγία θα δώσει στις τράπεζες το «πράσινο φως» για επιθετικές λύσεις στη μείωση των προβληματικών δανείων, χωρίς όμως να έχουν επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, λόγω της υποχρεωτικής νέας στάθμισης του ενεργητικού τους αφού οι τιμές πώλησης των προβληματικών δανείων τους θα είναι χαμηλότερες από τη λογιστική τους αξία.
Ετσι θα έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν πακέτα «κόκκινων» δανείων σε funds χωρίς όμως να μειώσουν την αξία των δανείων στο χαρτοφυλάκιο που θα απομείνει, όπως θα έπρεπε να γίνει λόγω της μεθοδολογίας των εσωτερικών διαβαθμίσεων, καθώς η πώληση γίνεται σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που έχουν εγγράψει στα βιβλία τους οι τράπεζες.
Στην πραγματικότητα, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο, με το οποίο θα χαλαρώνουν οι λογιστικοί κανόνες, ώστε η επιθετική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ/NPEs) να μη δημιουργήσει κεφαλαιακές ανάγκες και ενδεχομένως bail in, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κούρεμα» μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών σε ένα ακραίο σενάριο.
Ωστόσο κορυφαία τραπεζικά στελέχη εδώ και πολύ καιρό υπογραμμίζουν ότι στην Ευρώπη δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον-, γιατί η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το bail in, όπως σημειώνουν, λειτουργεί περισσότερο σαν «μπαμπούλας» για τις διοικήσεις των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενδεικτικό είναι ότι ήδη, μέσω της εξέλιξης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, προετοιμάζεται η εγγύηση καταθέσεων μέχρι 100.000 € από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα εφόσον προηγηθεί η εκπλήρωση κάποιων προϋποθέσεων.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να υπογράψουν το νέο «πακέτο» κανόνων και να το συζητήσουν στις 4 Δεκεμβρίου.
Αν το μέτρο εφαρμοστεί, θα ισχύσει για τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων μετά τις 23 Νοεμβρίου 2016 και θα πάψει να ισχύει τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του.
Η προϋπόθεση που πρέπει να πληροί μια τράπεζα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό, είναι να πουλήσει περισσότερο από 20% του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της υπό το νέο πλαίσιο.
Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτος στόχος η προστασία της πρώτης κατοικίας Το… «κόκκινο όχημα» της ΤτΕ(Πηγή)