«ΝΑΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και αντίμετρα

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

eurogroup.jpg Υπό όρους θα εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μετά τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το Eurogroup John Thys via AP 01.12.2018, 06:00 | Ετικέτες:  Eurogroup, συντάξεις, προϋπολογισμός, Ελλάδα, ΕΚΤ, θεσμοί Συντάκτης:  Κώστας Μοσχονάς

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν στη σύνοδο της Δευτέρας, χωρίς συζήτηση, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τα θετικά αντίμετρα από το υπερπλεόνασμα που έχει αναγγείλει η Αθήνα.

Πρόκειται για κατάργηση του μέτρου περί περικοπής των συντάξεων που επέβαλε το ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Ενα «χριστουγεννιάτικο δώρο» των εταίρων προς την Ελλάδα, ως ανταμοιβή για την υπακοή που επέδειξε απέναντι στους θεσμούς. Για να παραδειγματιστεί και η Ιταλία…

Οπως δήλωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου τη Δευτέρα, η απόφαση για τις συντάξεις είναι οριστική, το μέτρο δεν πρόκειται να επανέλθει στον προϋπολογισμό του 2020 και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό αίτημα. Για τον λόγο αυτό, θα εγκριθεί χωρίς συζήτηση από τους 19.

Οι συστάσεις, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βρεθούν στο τραπέζι για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μήνου, θα πάρουν γρήγορα το «πράσινο φως» από τους υπουργούς.

Εκτός από τους προϋπολογισμούς 5 κρατών-μελών για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις (Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Σλοβενία) ή έχει απορρίψει ζητώντας νέο προϋπολογισμό (Ιταλία).

Για τις 4 χώρες θα γίνει συζήτηση που αναμένεται να καταλήξει σε προειδοποιήσεις ότι τα Σχέδια Δημοσιονομικών Προγραμμάτων (ΣΔΠ) που κατέθεσαν ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους στόχους και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή… της λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία στην ευρωζώνη. Είπαμε, το φάντασμα του πρώην Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κυκλοφορεί ακόμη με άνεση στις συνόδους των 19.

Ως προς την Ιταλία, οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχει «ιδιαιτέρως σοβαρή περίπτωση μη συμμόρφωσης» με το Σύμφωνο και πρέπει να κινηθεί, σε πρώτο στάδιο, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Μια διαδικασία που θα κρατήσει μήνες, επιτρέποντας στη Ρώμη να κερδίσει χρόνο και να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες διορθωτικές κινήσεις.

Βέβαια, το πρόβλημα για την ιταλική κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις των αγορών, στην πίεση των οποίων βασίζονται οι εταίροι της Ιταλίας για μια υποχώρηση του συνασπισμού της Λέγκας του Βορρά και των 5 Αστέρων.

Πάντως, ο αξιωματούχος απέφυγε κατά τη χθεσινή ενημέρωση να επεκταθεί στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ιταλίας. Η συζήτηση, όμως, θα είναι ιδιαίτερα «θερμή», με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, να είναι τελείως απομονωμένος, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια ο Ελληνας υπουργός. Εχει ο καιρός γυρίσματα…

Αντικείμενο συζήτησης, όχι «έντονης» κατά τον αξιωματούχο, αναμένεται να αποτελέσει στη σύνοδο της Δευτέρας η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αποτελέσματα της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Η έκθεση εποπτείας

Στην έκθεση διαπιστώνεται καθυστέρηση στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων επί των οποίων έχει δεσμευτεί η Αθήνα.

Μια καλή ευκαιρία για ορισμένες χώρες του Βορρά, «παραφυάδες» της Γερμανίας και μέλη της «Χανσεατικής Ομάδας», να «γκρινιάξουν» έχοντας ως επικεφαλής την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Ενδεχομένως να ζητήσουν οι χώρες αυτές μια δήλωση των 19 με στόχο να σφίξουν τα λουριά στην Ελλάδα, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα γίνει στις αρχές του 2019, στην οποία θα τεθεί το θέμα της επιστροφής των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών χωρών προς την Ελλάδα. Για να μην ξεχνιόμαστε…

Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητείται επιθετική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια Στο Eurogroup η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.