Αναγνωσταράς… Αναγνωσταράς… Κάτι μου λέει αυτό το όνομα. Δηλαδή απόγονος του θρυλικού Χρήστου «Αναγνώστου» Παπαγεωργίου, του θρυλικού Αναγνωσταρά του 1821;
«Ακριβώς, από την ίδια ρίζα».
Ο Ουίλιαμ Αναγνωσταράς ήταν εκείνος που με υποδέχτηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ. Αφού προηγουμένως με είχαν σκανάρει από την κορυφή ως τα νύχια. «Δικαιολογημένα», είπα μέσα μου. Κι εγώ στη θέση τους τα ίδια και ακόμα πιο αυστηρά μέτρα θα έπαιρνα. Σκέψου δηλαδή να ήμουν ένας ζωντανός εκρηκτικός μηχανισμός. Μπρρρ…
Μιλάει για το όνομά της και χαμογελά: «Σημαίνει "λουλούδι του χειμώνα". Ελάτε, θα σας το ζωγραφίσω στα Χίμπρου»!
Ο Ουίλιαμ, λοιπόν, είναι το πασπαρτού των δημοσιογράφων. Του γραφείου Τύπου. Το μικρό του όνομα προέρχεται από την Εβραία μητέρα του, την Τζόις από τη Ρουμανία. Το επίθετό του (Αναγνωσταράς) από τον Ελληνα πατέρα του. Αμφότεροι διασταυρώθηκαν στη Νέα Υόρκη και έτσι προέκυψε ο συμπαθέστατος Ουίλιαμ.
Το δεύτερο πλεονέκτημα του Τελ Αβίβ και εν γένει του Ισραήλ είναι όλα όσα λείπουν, όλα όσα ονειρεύονται εν Ελλάδι να γίνουν όλοι οι σώφρονες πολίτες αυτής της χώρας. Τουτέστιν, οργάνωση, παραγωγή, τεχνολογία -ίσως και ανώτερη από των ΗΠΑ-, ανάπτυξη με ταχύτατους ρυθμούς και απίστευτη ασφάλεια. Κι αυτό τρελό. Μα πώς είναι δυνατόν μια χώρα περικυκλωμένη από την παράνοια να είναι τόσο καλά οχυρωμένη από ασφάλεια; Μα ακριβώς γι’ αυτό!
Το τρίτο πλεονέκτημα είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο «γειτονικές» πρωτοξάδερφες χώρες. Από ηλιοφάνεια, θερμοκρασία και θάλασσα μέχρι τον μακρινό πολιτισμό. Εδώ που τα λέμε, κάτι ξέρουμε κι εμείς οι Ελληνες από διωγμούς, περιορισμούς και σκλαβωμένους λαούς. Υπάρχει και κάτι ακόμα, όμως δεν είναι της παρούσης να το αναφέρω. Ο καθένας είναι ελεύθερος να καλπάσει με τη φαντασία του.
Οταν δρασκελίσεις το κατώφλι της πρεσβείας, εκεί στη Μαραθωνοδρόμων 1 στο Παλαιό Ψυχικό, θα σοκαριστείς με την απίστευτη λιτότητα του κτιρίου και των γραφείων. Καθώς και με το χαμηλόφωνο ύφος των διακοσμητικών στοιχείων. Ας πούμε το γραφείο του Ουίλιαμ, ζήτημα να είναι 10 τετραγωνικά. Και ας πούμε το γραφείο της πρέσβειρας ολόιδιο όπως κάθε γραφείο τμηματάρχη παραρτήματος ελληνικής εφορίας. Με μια διαφορά από τα ήθη του Ελληνικού Δημοσίου. Απίστευτη καθαριότητα, απίστευτη τακτοποίηση και απίστευτη αισθητική ομοιογένεια. Σπαρτιάτικο μεν, σύγχρονο δε.
Οπως έλκονται στην περίπτωση αυτής της γυναίκας, του θηλυκού αφεντικού της πρεσβείας με το εξωτικό όνομα Ιρίτ Μπεν Αμπά. Ενα χαρμάνι αυθεντικής σοβαρότητας με εσωτερική, παλλόμενη ευαισθησία. Και με αλατοπίπερο το χιούμορ. Τουτέστιν, απρόσιτη και προσιτή την ίδια στιγμή. Ταυτόχρονα!
Και το ζωγράφισε: Ιρίτ Μπεν Αμπά
Το όνομά της από «λουλούδι του χειμώνα»
Προσπέρασα το ατελείωτο βιογραφικό της σημείωμα, κατειλημμένο από πλήθος σπουδών και διπλωματικών αναδύσεων, και προχώρησα στο παρασύνθημα. Και το παρασύνθημα δεν είναι άλλο από εκείνο το σπάσιμο του πάγου. Κάπως έπρεπε να διαπεράσω, με επιμελώς ατημέλητο αυθορμητισμό, την απόσταση ανάμεσα σε έναν δημοσιογράφο και μια πρέσβειρα του Ισραήλ. Και το έκανα με το όνομα.
-Το όνομα Ιρίτ πρώτη φορά το ακούω, αν και έχω δει πολλές ταινίες από το Ισραήλ και γνωρίζω αρκετούς Εβραίους.
«Μα είναι αρκετά διαδεδομένο στο Ισραήλ».
-Και τι σημαίνει;
(στο πρόσωπό της ζωγραφίζεται χαμόγελο συγκρατημένης θηλυκής αυταρέσκειας)
«“Λουλούδι του χειμώνα”. Από αυτό που βγαίνει ένα είδος κρεμμυδιού. Πώς είναι τα δικά σας κρεμμυδάκια; Κάπως έτσι. Ελάτε, θα σας το ζωγραφίσω στα Χίμπρου».
Πάνω σε μια λευκή κόλλα χαρτιού άρχισε να «ζωγραφίζει» το όνομά της: Ιρίτ Μπεν Αμπά.
-Το Μπεν θυμίζει αραβικά.
«Εμείς το προφέρουμε Μπεν, οι Αραβες Μπιν».
-Πώς αισθάνεστε στην Ελλάδα;
«Σαν στο σπίτι μου. Θαυμάσια. Ειλικρινά το λέω. Καθόλου διπλωματικά. Με Ελληνες φίλους, με εκδρομές, ιδιαίτερα στα βουνά, σκαρφαλώνω ξέρετε, και φυσικά με βραδινές θεατρικές, κινηματογραφικές και μουσικές εξόδους. Είμαι εδώ τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες και απολαμβάνω την ελληνική ζεστασιά και φιλοξενία. Κανένα μα κανένα πρόβλημα».
-Με τον σύζυγο; (εκεί εγώ, να σπάσω τον πάγο, να το πάω κάπως πιο προσωπικά)
«Οχι, είμαι διαζευγμένη».
-Και παιδιά;
«Ενα αγόρι 27 ετών που ζει και εργάζεται στο Τελ Αβίβ».
-Οπως εσείς έτσι και οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ; Το ίδιο εξαιρετικές;
«Από το 2010 όλα άλλαξαν. Ολα βελτιώθηκαν».
-Με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου…
«Ακριβώς, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Από τότε η επαφή μας βελτιώνεται συνεχώς. Με αποτέλεσμα η αναθέρμανση…