Στο http://www.iefimerida.gr διαβάσαμε:
Συνεδριάζει το Eurogroup: Η κόντρα με την Ιταλία στο επίκεντρο, τα 3 αγκάθια για την ΕλλάδαΜε τα βλέμματα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι εστιασμένα στο «ιταλικό ζήτημα», συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup. Σύμφωνα με την ατζέντα, θα αξιολογηθούν, μεταξύ άλλων, οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ για το 2019.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ένα από τα ζητήματα θα είναι και η πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο να υφίσταντο τη βάσανο της παρουσίασης από την Κομισιόν, της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης αξιολόγησης, που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ολάνθιστη».
Τρία σημεία είναι αυτά που αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των συναδέλφων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, αν και σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η συζήτηση για τη χώρα μας δνε θα είναι διεξοδική.
- Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαπίστωση της Κομισιόν ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι στα υπερπλεονάσματα των τελευταίων ετών συνέβαλε η υποεκτέλεση των δαπανών- κοινώς η στάση πληρωμών- γεγονός που προβληματίζει και ως προς τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείται ως αμορτισέρ η συγκράτηση δαπανών από το ΠΔΕ.
- Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τη «βροχή» των δικαστικών αποφάσεων, που «ξηλώνουν» μνημονιακές διατάξεις στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων. Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ωστόσο καλείται να παρακολουθεί τις εξελίξεις και το σημαντικότερο, να είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, που θα διασφαλίζουν τους στόχους των πλεονασμάτων. Σημειωτέον, ότι νομικοί εκτιμούν ότι εάν «πέσει» ο νόμος Κατρούγκαλου, η υποχρέωση αναδρομικών μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 11 δις ευρώ.
- Το τρίτο σημείο είναι η διαπίστωση ότι από τις 16 «ουρές» του Μνημονίου, που πρέπει να «κλείσουν» ως το τέλος του έτους, δεν έχει τακτοποιηθεί ούτε μία. Ο Ε. Τσακαλώτος πιθανότατα θα κληθεί να διαβεβαιώσει ότι κινούνται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- αυτό έχει ζητήσει η Κομισιόν- οι διαδικασίες για την στελέχωση της ΑΑΔΕ, την ολοκλήρωση του πλαισίου για την πρωτοβάθμια υγεία, τα «εργαλεία» για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων- ειδικά εν όψει εκπνοής του νόμου Κατσέλη- τη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, την τοποθέτηση των νέων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου. Ειδικά για το τελευταίο τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι η καταληκτική προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου δεν μπορεί να τηρηθεί, εξ ου και η γενική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό.
Ο πονοκέφαλος για τον υπουργό Οικονομικών δεν έχει να κάνει, βέβαια, με την πιθανή γκρίνια κάποιων συναδέλφων του, αλλά με το γεγονός ότι η επόμενη έκθεση αξιολόγησης- τον Φεβρουάριο- θα αποτελέσει κριτήριο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, όπως προβλέπει η συμφωνία για το Χρέος.
Με βάση αυτήν την έκθεση, θα αποφασιστεί (τον Φεβρουάριο) η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), υπό την αίρεση ότι τηρείται η «μεταρρυθμιστική διάθεση».
Για το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών τα σχέδια των οποίων έχουν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «συμβατά» με τους κανόνες της ευρωζώνης.
Η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών με προβλήματα, και θα υπάρξει στο τελικό κείμενο μετά τη συνεδρίαση μια δήλωση για κάθε έναν από αυτούς τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς η διένεξη Ρώμης- Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 συνεχίζεται.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν επίσης για τα συμπεράσματα από την πέμπτη επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η δέκατη αποστολή μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναμένεται να αφιερωθεί και στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν «μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων». Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην(Πηγή)