g20-630.jpg AP Photo/Ricardo Mazalan 01.12.2018, 16:48 | Ετικέτες: G20, Ντόναλντ Τραμπ, εμπόριο, μετανάστες, κλιματική αλλαγή Συντάκτης: efsyn.gr
ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ της ομάδας των κρατών-μελών G20, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνούν για την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Παράλληλα, «σημειώνουν τα υφιστάμενα εμπορικά προβλήματα» στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στο Μπουένος Άιρες, ωστόσο απέχουν από οποιαδήποτε καταδίκη του προστατευτισμού.
Όπως τονίζουν, το πολυμερές εμπορικό σύστημα «χάνει τους στόχους του» και κάνουν λόγο για «αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».
Η διακήρυξη αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις με τους εμπορικούς τους εταίρους.
Αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, οι ΗΠΑ επέμειναν στην αντίθεσή τους με τη Συμφωνία του Παρισιού. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα 19 κράτη-μέλη επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον που έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στο τελικό ανακοινωθέν και σε ξεχωριστή παράγραφο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν ότι απέρριψαν το σχετικό κείμενο, αλλά υποστηρίζουν ότι δεσμεύονται υπέρ της «οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και στην ασφάλεια, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».
Βλαντιμίρ Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ | Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Στο περιθώριο της συνόδου η Γερμανίδα καγκελάριος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος εξέφρασε στον Βλ. Πούτιν την ανησυχία της για την αυξανόμενη ένταση στο στενό του Κερτς στην Κριμαία και ζήτησε «ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Αζοφική Θάλασσα».
Η Γερμανία και η Γαλλία επιδιώκουν τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ο Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν ότι οι τέσσερις χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε «επίπεδο συμβούλων».
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου σε ένδειξη σεβασμού στην οικογένεια Μπους για τον θάνατο του 41ου πρόεδρου Τζορτζ Μπους.
Όπως έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο twitter, «α περιμένουμε μέχρι να γίνει η κηδεία και μετά θα έχουμε μία συνέντευξη Τύπου,” έγραψε ο ίδιος στο Twitter.
….However, out of respect for the Bush Family and former President George H.W. Bush we will wait until after the funeral to have a press conference.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 1 Δεκεμβρίου 2018
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ψιθύρισε ο Μακρόν στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν G20 στη σκιά της Κριμαίας…
Πηγή: https://www.efsyn.gr