Μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης μίας θανατηφόρας επιδημίας βρίσκονται τα κράτη της νοτιοανατολικής Αφρικής, καθώς η επιδημία της πανώλης (προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis), που πρωτοεμφανίστηκε στην Μαδαγασκάρη, χτυπάει την πόρτα και των γειτονικών αφρικανικών κρατών.
Ήδη έχουν καταγραφεί 1.300 κρούσματα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη. Έχει αναφερθεί ότι περίπου 50 άτομα ιατρικού προσωπικού πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ των ανθρώπων που μολύνθηκαν. Ο αφρικανικός κλάδος της ΠΟΥ δηλώνει ότι 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα, χαμηλότερα από τα 124 που σημειώνονται στα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.
Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» συμπεριλαμβάνονται η Κένυα, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Νότιος Αφρική, η Τανζανία αλλά και τα νησιωτικά κράτη του Ινδικού ωκεανού Μαυρίκιος, Ρεϋνιόν, Σεϋχέλλες και Κομόρες.
Ένας υπάλληλος του ΠΟΥ δήλωσε: «Ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας είναι υψηλός σε εθνικό επίπεδο … επειδή υπάρχει σε αρκετές πόλεις και αυτό είναι μόνο η αρχή της επιδημίας».
Οι υπάλληλοι ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων, υπάρχουν υποψίες ότι είναι πνευμονική πανούκλα, που έχει εξαπλωθεί με βήχα, φτάρνισμα ή φτύσιμο.
Είναι πιο θανατηφόρα, από τη βουβωνική εκδοχή της ασθένειας που σκότωσε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης κατά τη δεκαετία του 1300, πριν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η Μαδαγασκάρη έχει ξεσπάσματα της νόσου, αλλά αυτό προκάλεσε συναγερμό εξαιτίας του πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε και του μεγάλου αριθμού θανάτων.
Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Tarik Jašarević, «ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανώλης στη Μαδαγασκάρη είναι υψηλός σε εθνικό επίπεδο, επειδή ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετές πόλεις και η επιδημία μόλις άρχισε».
Τα περισσότερα από τα 231 κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε αυτή τη νησιωτική χώρα από τον περασμένο Αύγουστο έως τώρα είναι πνευμονική πανώλη που προκαλεί βαριά πνευμονία και είναι πάντοτε θανατηφόρος δίχως αποτελεσματική θεραπεία.