ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ DEFENCE POINT
Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς ότι οι S-400 στο τουρκικό οπλοστάσιο δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα και την εδαφική της ακεραιότητα, είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελείς και… διασκεδαστικοί, στη χειρότερη όμως περίπτωση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και προσβλητικοί.
Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν από τον διευθυντή της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για θέματα στρατιωτικής-τεχνολογικής συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγεφ, στο πρακτορείο RIA Novosti.
- Υπενθυμίζουμε, ότι ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι “το πυραυλικό σύστημα S-400, που είναι σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, που ακόμη και με τη σημασία αυτής της λέξης, δεν είναι επιθετικό όπλο. Είναι το πιο σύγχρονο σύστημα, το οποίο προορίζεται να υπερασπίζεται πρωτίστως τον εναέριο χώρο, από τις επιβουλές των μεν ή των δε επιθετικών αεροδιαστημικών όπλων, σύγχρονων και μελλοντικών. Και σε σχέση με αυτό, η πώληση του στην Τουρκία δεν απειλεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο την εδαφική ακεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συνεπώς οι φόβοι είναι απολύτως αβάσιμοι”.
Εικάζουμε ότι ο κύριος Σουγκάγεφ δεν είναι “περιορισμένης ευθύνης” όσον αφορά τις διανοητικές του ικανότητες, οπότε αναγκαστικά οι πιθανότητες γέρνουν υπέρ της ερμηνείας που προκρίνει τον προσβλητικό χαρακτήρα των δηλώσεών του, τις οποίες καλό θα ήταν – για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Αθήνα – να τις “μαζέψει” όσο γίνεται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το έχουμε ξαναγράψει με άλλες αφορμές, ότι το αν ένα όπλο έχει αμυντικό ή επιθετικό χαρακτήρα, κρίνεται από την τακτική του χρήση και τίποτε άλλο. Έστω ότι μια συστοιχία S-400 τοποθετείται στα παράλια του Αιγαίου και και σε περίπτωση σύγκρουσης η τουρκική Αεροπορία απογειώσει μερικές δεκάδες αεροσκάφη για να επιτελούν εναντίον ελλαδικών στόχων.
- Εάν το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τα τουρκικά μαχητικά από ελληνικά που θα σπεύσουν να υπερασπίσουν την… Ελληνική Δημοκρατία (σ.σ. όπως αποκάλεσε την Ελλάδα επιχειρώντας να προσδώσει… σοβαρότητα και επισημότητα στην απαράδεκτη αναφορά του), πώς θα χαρακτηριζόταν από τους φίλους Ρώσους άραγε ο ρόλος των S-400; Αμυντικός ή επιθετικός;
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τίποτε άλλο. Όμως, ας το πάμε και στην καθημερινότητα. Γνωρίζουμε ότι θα είχαν κάθε λόγο να μην ανοίγουν ελαφρά τη καρδία το ραντάρ του συστήματος οι Τούρκοι, για τον ίδιον λόγο που αποφεύγουν οι Ρώσοι να το κάνουν στη Συρία… Εάν όμως επιλέξουν να το ανοίξουν στοχοποιώντας τα ελληνικά μαχητικά μέχρι το μέσον του Αιγαίου που διεκδικεί παγίως η Τουρκία, αμυντικός ή επιθετικός θα ήταν ο ρόλος του συστήματος;