Συνελήφθη στη Μύκονο 65χρονος τρομοκράτης της Χεζμπολάχ που τον καταζητούσαν 34 χρόνια

Συνελήφθη στη Μύκονο 65χρονος Λιβανέζος που για 34 χρόνια καταζητούνταν από τις διεθνείς διωκτικές Αρχές για συμμετοχή στη Χεζμπολάχ, αεροπειρατεία σε σκάφος της TWA, στο οποίο, μάλιστα επέβαινε και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος και τη δολοφονία αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού, τον οποίο οι τρομοκράτες πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στην πίστα του αεροδρομίου της Βυρητού.

Η σύλληψη του αλλοδαπού καταζητούμενου έγινε το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Μυκόνου μετά από εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιούν οι αστυνομικοί για περίεργους επισκέπτες στο νησί των ανέμων.

Ο συγκεκριμένος επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε περάσει από Ρόδο και Σαντορίνη και η Μύκονος ήταν ο τελευταίος σταθμός πριν επιστρέψει στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου, το σύστημα «χτύπησε» και μόλις διαπιστώθηκε ότι ήταν στην κόκκινη λίστα της Interpol οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Εφετών Σύρου όπου από εκεί διατάχθηκε η προφυλάκιση του στον Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ισχυρίζεται πως πρόκειται περί συνωνυμίας.

Μέχρι στιγμής παραμένει στην εισαγγελία Σύρου όπου οι πληροφορίες λένε ότι εκεί θα γίνει και η δίκη για την έκδοσή του.

Ήταν Ιούνιος του 1985 όταν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρώμης σήμανε συναγερμός.

Στην πτήση 847 της TWA, από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη οι Αρχές λαμβάνουν σήμα για αεροπειρατεία.

Οι δράστες που είχαν σχέση με τη Χεζμπολάχ πρώτα κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βηρυτό όπου άφησαν ελεύθερους κάποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και μετά από ένα πέρασμα από την Αλγερία επέστρεψαν στον Λίβανο.

Εκεί, όταν ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντιστάθηκε οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον αεροδιάδρομο.

Το αεροσκάφος παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Βυρητό όπου μετά από διαπραγματεύσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1987 ο Λιβανέζος συνελήφθη στη Φρανκφούρτη.

Οι γερμανικές Αρχές ετοιμάζονταν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Συνεργοί του στη Βηρυτό, απήγαγαν δυο Γερμανούς υπηκόους και ζήτησαν την ανταλλαγή του έτσι ώστε να μπλοκάρουν την έκδοσή του στην Αμερική.

Έκτοτε για τρεις δεκαετίες ο Λιβανέζος κατάφερνε να ξεγλιστρά από τις Αρχές των ΗΠΑ.

Μέχρι που το πρωί της 19ης Σεπτεμβριου, όταν αστυνομικοί του Α.Τ. Μυκόνου του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στη Δικαιοσύνη.

Ο 65χρονος κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία, όμως οι διεθνείς διωκτικές Αρχές είχαν καταφέρει να μάθουν τα ονόματα που χρησιμοποιούσε και κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου «χτύπησε» το σύστημα σε ένα από αυτά και έτσι αποκαλύφθηκε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.