H επένδυση 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε μέτρα με σκοπό την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη αξίας άνω των 7 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση της Global Commission on Adaptation- μιας ομάδας που αποτελείται από 34 σημαίνουσες προσωπικότητες των χώρων της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της επιστήμης.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο πρώην γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα και ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, υποστηρίζει πως οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες οφείλουν να επενδύσουν σε μέτρα προσαρμογής τα οποία θα ωφελήσουν τον κόσμο.
Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή έκαναν τα λιγότερα για να δημιουργήσουν το πρόβλημα. Βασικός σκοπός της είναι να τεθεί το θέμα της προσαρμογής στην πολιτική ατζέντα ανά τον κόσμο, και, σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται «πρακτικές λύσεις» και ένα οικονομικό σχέδιο.
Όπως σημειώνεται, υπάρχουν πέντε τομείς στους οποίους ο κόσμος θα έπρεπε να επενδύσει μέσα στην επόμενη δεκαετία:
-Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πιο ευάλωτες (νησιά, παράκτιες κοινότητες κλπ) περιοχές, βελτιωμένα συστήματα εντοπισμού καταιγίδων, μεγάλων κυμάτων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων κ.α, που θα σώζουν ζωές.
-Καλύτερες υποδομές, με βελτιωμένους δρόμους, κτίρια και γέφυρες που θα ανταπεξέρχονται καλύτερα στα δεδομένα της αλλαγής κλίματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα project στη Νέα Υόρκη για τη βαφή στεγών σε λευκό χρώμα, για την καλύτερη ψύξη των κτιρίων.
-Αλλαγές στη γεωργία: Η στροφή των αγροτών σε ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές σε συνθήκες ξηρασίας θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πείνας και την προστασία των οικονομιών.
-Η προστασία και αποκατάσταση της μαγκρόβιας βλάστησης (δέντρα ανθεκτικά στο αλμυρό νερό και τις ακραίες χημικές διακυμάνσεις στις χημικές και φυσικές συνθήκες, που συναντώνται στη μεταβατική περιοχή μεταξύ ξηράς και θάλασσας), η οποία εκτιμάται πως ήδη προστατεύει περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους από πλημμύρες.
-Η προστασία των υδάτινων πόρων, και η εξοικονόμησή τους.
Η καθεμιά από αυτές τις επενδύσεις, σύμφωνα με την επιτροπή, θα συνέβαλλε σε αυτό που χαρακτηρίζεται «τριπλό μέρισμα»- την αποφυγή μελλοντικών απωλειών, τη δημιουργία οικονομικών οφελών από την καινοτομία και κοινωνικές και περιβαλλοντικές παροχές. Η αξία του «μερίσματος» αυτού εκτιμάται πως ανέρχεται στα 7,1 τρισ. δολάρια.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, ο Μπαν Κι Μουν είπε πως η κλιματική αλλαγή «δεν σέβεται τα σύνορα», προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «διεθνές πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με συνεργασία…γίνεται όλο και πιο φανερό ότι, σε πολλά μέρη του κόσμου, το κλίμα μας έχει ήδη αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό».