Στο https://www.documentonews.gr διαβάσαμε:
Ήδη δύο μονάδες, με επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ, έλαβαν άδεια εγκατάστασης, ενώ εκτιμάται ότι τα πρώτα τελικά προϊόντα θα βγουν στην αγορά σε περίπου ενάμιση χρόνο.
Οι δυο πρώτες αδειοδοτήσεις μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αφορούν τις ανώνυμες εταιρείες Biomecann και Bioprocann.
Όπως λέει στο Documento η Μαρία Κουμαριανού, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Biomecann, πρόκειται για επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ η οποία θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Λάρισας και θα παράγει αποξηραμένο ανθό σε συσκευασία. Η μονάδα θα έχει έκταση 10,73 στρεμμάτων και προβλέπονται 51 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και ως βασικός μέτοχος αυτής εμφανίζεται η Creative Properties and Investments Ltd που εδρεύει στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τη Μ. Κουμαριανού, που προέρχεται από τον κλάδο των συμβούλων με εμπειρία σε projects αγροτικής παραγωγής, η Creative Properties and Investments Ltd είναι ιδίων συμφερόντων με την εταιρεία Creative Properties and Investments ΕΠΕ, που δραστηριοποιείται στον χώρο του χονδρικού εμπορίου τροφίμων και ποτών με έδρα τη Λάρισα. Από το 2014 η εταιρεία CPI ΕΠΕ έχει στην ιδιοκτησία της το φυσικό μεταλλικό νερό «Σαμαρίνα».
Η Biomecann εκτιμάται ότι θα λάβει την άδεια λειτουργίας της μονάδας στις αρχές του 2019 και σε πρώτη φάση η καλλιέργεια, που θα γίνεται εξ ολοκλήρου σε κλειστό χώρο, θα είναι περιορισμένη με στόχο το παραγόμενο προϊόν να εξάγεται.
Εκτός από τη φαρμακευτική κάνναβη η εταιρεία ετοιμάζεται να επενδύσει του χρόνου και στη βιομηχανική κάνναβη για την παραγωγή ελαίου με χρήση στη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών κ.α., επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Θα καλλιεργηθούν περίπου 1.000 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης μέσω συμβολαιακής γεωργίας και ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις με αγρότες της περιοχής. Το ύψος αυτής της επένδυσης ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 70 θέσεις εργασίας.
Ο Νίκος Μαριάνος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bioprocann και όπως λέει στο Documento πρόκειται για επένδυση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη θέση Πύργος Κορίνθου και θα παράγει επίσης αποξηραμένο ανθό. Η μονάδα θα έχει έκταση 46,5 στρέμματα και προβλέπονται 66 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ στις 21 Μαΐου 2018 και είναι ελληνικών συμφερόντων, λέει ο Ν. Μαριάνος, υποψήφιος δήμαρχος Αντιπάρου το 2010, αλλά βρίσκονται εν εξελίξει συζητήσεις με ξένες εταιρείες του κλάδου για συνεργασία.
Περιοχές δημιουργίας μονάδων
Εκτός από τις δύο πρώτες εταιρείες που έχουν λάβει την άδεια εγκατάστασης μονάδας καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης εκκρεμούν ακόμη 12 αιτήσεις. Οι επενδύσεις στις εν λόγω αιτήσεις ανέρχονται σε 163,2 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 653 νέες θέσεις εργασίας. Η συνολική κινητήρια ισχύς μηχανολογικού εξοπλισμού των προς αδειοδότηση μονάδων φθάνει σε 5.487,5 kW, ενώ η έκταση που θα καλύψουν ξεπερνά τα 740.000 τ.μ.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται ότι θα έχουν εγκριθεί και αυτές οι αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη θα ανέλθουν σε 183,2 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 770 νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τη διαφορά αναφορικά με το συνολικό ύψος των επενδύσεων και τον αριθμό των θέσεων εργασίας έκαναν οι επτά νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός των τελευταίων δύο μηνών.
Οι περισσότερες μονάδες –πέντε από τις 14– εντοπίζονται στον Δήμο Θηβαίων, ακολουθούν η περιοχή της Κορίνθου και η περιοχή του Κιλκίς (Δήμοι Παιονίας και Βόλβης) με δύο μονάδες έκαστη, ενώ από μία μονάδα θα δημιουργηθεί στον Δήμο Σπάρτης, στον Δήμο Βισαλτίας (Σέρρες), στον Δήμο Ανδραβίδας (Ηλεία) και στον Δήμο Ωρωπού (Αυλώνας, Ανατολική Αττική).
Ακολουθεί η άδεια λειτουργίας
Η χορήγηση άδειας εγκατάστασης αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα αλλά δεν είναι το μόνο μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Ο επενδυτής θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή και την ολοκλήρωση της μονάδας εντός πέντε ετών. Η μονάδα παραγωγής πρέπει να είναι καθετοποιημένη, εντός ενιαίου χώρου (καλλιέργεια, μεταποίηση και βοηθητικοί χώροι), ενώ η έκταση θα πρέπει να έχει περίφραξη υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας, κάμερες και φύλαξη. Μόλις ολοκληρώσει τη βιομηχανική μονάδα του και αφού συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά, θα πρέπει να καταθέσει πλήρη φάκελο στη Διεύθυνση Αδειοδότησης της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Ο επενδυτής, για να μπορέσει να παραγάγει και να κυκλοφορήσει τα φάρμακα που κατασκευάζει στη μονάδα του, θα πρέπει επίσης να λάβει δύο(Πηγή)