Στο https://hellasjournal.com διαβάσαμε:
Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση στον τομέα της υγείας και πόσο αλλιώτικες θα ήταν οι προοπτικές για καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, για παιδιά και ηλικιωμένους ασθενείς εάν δεν αργούσαν τόσο πολύ να ιδρυθούν ιατρικές σχολές και γενικότερα πανεπιστήμια στην Κύπρο.
Φανταστείτε πόσα μικρά και μεγάλα θαύματα θα είχαν ήδη επιτευχθεί στο Κυπριακό Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου εάν δεν αργούσε τόσο πολύ η ίδρυσή του. Στις 23 Νοεμβρίου υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.
Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή τους εκείνα τα δύσκολα μερόνυχτα της σιωπής αν το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου του Καραϊσκάκειου δεν αργούσε τόσο πολύ. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη.
Φανταστείτε πόσο πιο σύγχρονο από κάθε άποψη θα μπορούσε να ήταν το Παιδοογκολογικό του Μακάρειου Νοσοκομείου, παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, εάν λειτουργούσε εδώ και αρκετά χρόνια ως πανεπιστημιακή κλινική με ότι αυτό συνεπάγεται. Ενδεχομένως, να ήταν πρότυπη για την περιοχή και να μην αναγκάζονταν καρκινοπαθή παιδιά να αναζητούν θεραπεία εκτός Κύπρου.
- Φανταστείτε πόσο διαφορετικό θα ήταν το τοπίο στο χώρο της υγείας αν δεν αργούσε τόσο πολύ, μα τόσο πολύ, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Κι όμως, στο τέλος του 2018 συνεχίζουν να αλληλοσπαράσσονται για την προσπάθεια εφαρμογής του με κίνδυνο να ναυαγήσει εξαιτίας ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και συγκρουόμενων συμφερόντων.
«Με ρωτούν γιατί πολεμώ τόσο για το ΓεΣΥ. Είμαι 43 χρονών κι έχω περάσει τα 42 μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία. Χονδρικά έχω μεταγγιστεί με 600L αίμα, έχω τρυπηθεί 22.000 φορές κι έχω πιει πάνω από 70 Kg δραστικών ουσιών, σε φάρμακα. Ας συζητήσουμε τώρα για την ανάγκη για ΓεΣΥ» έγραψε στον twitter o Μίλτος Μιλτιάδους.
- Αυτές είναι οι κραυγές του κόσμου που αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη να γίνει ένα κοινωνικά δίκαιο ΓεΣΥ, με καθολική κάλυψη, που να είναι το στήριγμα και η ελπίδα των πολιτών. Όσο αργεί η υλοποίησή του δεν χάνεται μόνο χρόνος, αλλά χάνονται και ζωές.
Βέβαια, δεν αρκεί μόνο να μπει σε εφαρμογή. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να λειτουργήσει συνολικά και αποτελεσματικά, χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις με σκοπό κάποιοι να συνεχίσουν να λεηλατούν τον ανθρώπινο πόνο για κερδοσκοπικούς λόγους.
Μέχρι σήμερα, στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία των ΗΠΑ, έχουν αποταθεί για εξετάσεις ή για θεραπείες πάρα πολλοί καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς από την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιδιών.
- Εάν εφαρμοστεί σωστά το Γενικό Σύστημα Υγείας, εάν συμπορευτεί η γνώση των νέων επιστημόνων με τη σοφία των παλαιότερων που στελεχώνουν το ιατρικό σύστημα, εάν ενισχυθούν ερευνητικά κέντρα, ιατρικές σχολές, εάν αλλάξει η γενικότερη φιλοσοφία και πολιτική για την προληπτική ιατρική, τότε κανένας ίσως ασθενής, κανένα παιδί, δεν θα αναγκάζεται να καταφεύγει και να ταλαιπωρείται σε άλλες χώρες για το δικαίωμα στη ζωή.
Ακόμα και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, πολιτικοί αρχηγοί και προύχοντες το τόπου δεν θα μεταβαίνουν εκτός Κύπρου για εξετάσεις ή για θεραπείες.
Είναι σπουδαίο πράγμα για μια χώρα να μην έχει ανισότητες στην υγεία (όπως και στην παιδεία) και να μπορεί να προσφέρει αξιοπρέπεια στους ασθενείς. Είναι η θεμελιακή αρχή του κράτους δικαίου.
- Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.
Ουσιαστικά είναι ζήτημα κοιλιάς: Περί Κυπριακού, στάτους κβο και απίστευτης αδιαφορίας
Related (Πηγή)