Στο https://hellasjournal.com διαβάσαμε:
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
Από τον περασμένο Μάρτιο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού παρατηρώντας τα στατιστικά στοιχεία των ωρών πτήσεων των ελικοπτέρων τύπου Chinook του 4ου Τάγματος, έχουν κρούσει το κώδωνα του κινδύνου που ελλοχεύει λόγω των συνεχών μετακινήσεων που γίνονται με αυτά τα μεταφορικά ελικόπτερα.
Αεροδιακομιδές, αεροπυρόσβεση και διαρκείς μετακινήσεις όχι μόνο για επιχειρησιακούς λόγους, που είναι οι βασικοί μετακίνησης, οι ώρες πτήσης των ελικοπτέρων στενεύουν την κατάσταση κι’ αυτό επειδή δεν μπορεί να σταματήσει, όπως σημειώνουν με ρεαλισμό στο ΓΕΣ, πρέπει ν’ αναζητηθούν λύσεις που θα τους επιτρέπει πάντα να υπάρχουν ελικόπτερα διαθέσιμα καθαρά για επιχειρησιακούς σκοπούς που δεν είναι άλλοι από την ταχύτατη μετακίνηση τμημάτων προς οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας, όταν αυτό χρειαστεί.
- Σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφο του ΓΕΣ προς τα επιτελεία και φορείς του δημοσίου που χρησιμοποιούν τα ελικόπτερα Chinook, έλεγε χαρακτηριστικά πως αν δεν καταβληθεί συστηματική προσπάθεια απ’ όλους να τηρηθούν με ευλάβεια οι ώρες πτήσης που προβλέπονται υπερ τρίτων (ανάμεσα σ’ αυτές οι αεροδιακομιδές και η αεροπυρόσβεση), η κατάσταση δεν θα είναι η ιδανική κυρίως μετά από δυο χρόνια.
Κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο τα Chinook πέταξαν εκατοντάδες ώρες ώστε να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης, όμως σίγουρα δεν ήταν οι ίδιες ώρες που γράφτηκαν όπως τα δυο προηγούμενα χρόνια. Αυτό το αποτέλεσμα, μιας επιπλέον ανάσας για τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, ήρθε διότι υπήρξαν αυξημένες διαθεσιμότητες στα αεροσκάφη CL, μετά την απόφαση της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας οι κινητήρες των πυροσβεστικών να σταλούν από τον χειμώνα στο εξωτερικό για συντήρηση και να επιστρέψουν την κατάλληλη εποχή.
- Ανώτατες πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού σημείωναν επίσης ότι στις αεροδιακομιδές πολλές φορές το προσωπικό το ΕΚΑΒ προτιμά ένα Chinook από ένα άλλο πτητικό μέσω, πχ ένα Super Puma, διότι το πρώτο ελικόπτερο έχει σαφώς μεγαλύτερο χώρο που τους βοηθά στο πολύτιμο ιατρικό τους έργο, αυτό όμως σημαίνει, πως ποσοστιαία, πάνω από 65% των αεροδιακομιδών απ εκεί που υπάρχει κι άλλο ελικόπτερο γίνεται με τον «Πήγασο» του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Βέβαια πριν ξεκινήσει τις αεροδιακομιδές και η Αεροπορία Στρατού, η Πολεμική Αεροπορία «γέμισε» με ώρες σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Puma.
Σύμφωνα με στελέχη του Ελληνικού πενταγώνου, το επόμενο διάστημα όπως έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο υγείας, προχωρά συμφωνία ανάμεσα σ’ αυτό και Ιταλική εταιρία για την προμήθεια ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές, πράγμα που σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις τα πτητικά μέσα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων θα πάρουν μια μεγάλη ανάσα και θα παραμείνουν προσανατολισμένα στην κύρια αποστολή που έχουν. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τα νέα ελικόπτερα θα πετούν με ιπταμένους πιθανό της Πολεμικής Αεροπορίας και θα μπορούν να μεταφέρουν δυο ασθενείς, ενώ θα είναι ικανά να πετούν σε μεγάλα ύψη και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Τι σχεδιάζει ΓΕΣ και Αεροπορία Στρατού;
Στο στόχαστρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού έχουν μπει δυο διαφορετικά πράγματα τα οποία όμως πρέπει να κινηθούν σε παράλληλους άξονες όπως εξηγούσε αξιόπιστη πηγή.
Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τα παλαιότερου τύπου ελικόπτερα Chinook τα οποία χρειάζονται άμεσα νέους κινητήρες μιας και η χρήση που έχουν κάνει τείνει να τα θέσει εκτός παιχνιδιού παρά τις όποιες προσπάθειες των τεχνικών απ’ όλα τα κλιμάκια συντήρησης.
- Τα εννέα σε αριθμό παλαιότερα ελικόπτερα Chinook, που έχουν τους κινητήρες Τ55-L-712 αναβαθμίζονται με τη νεότερη γενιά, τους T55-GA 714A δηλαδή σαν αυτούς με τους οποίους πετούν τα νεοπαραλληφθέντα τα οποία έδωσαν ουσιαστική πνοή στην Αεροπορία Στρατού. Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν αποκλείεται από τη στιγμή που τα εννέα Chinook θα μπουν στην «εντατική», να προχωρήσει και το σχέδιο που ήδη είχε προταθεί από την Διεύθυνση της Αεροπορίας Στρατού, για την αναβάθμιση του συστήματος ναυτιλίας αλλά και των συστημάτων αυτοπροστασίας, τα δυο τελευταία στοιχεία αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου.
- Σύμφωνα με πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προχωρήσει σε παραχώρηση ανταλλακτικών, ανάμεσα σ’ αυτά και κινητήρες, τα οποία είναι ικανά, μέσα από την εργασία των τεχνικών- οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά πολλές φορές-(Πηγή)