ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Σε εμμονή μετατρέπεται πλέον για τον Ταγίπ Ερντογάν η αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης που θα ανέτρεπε τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, αλλά κυρίως η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μέσω των Τριμερών, που διαμορφώνουν νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.
Μια εμμονή που, όπως φάνηκε και με την τελευταία δήλωση Ερντογάν και την απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών, ανεβάζει τους τόνους και δημιουργεί σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης που θα ήταν αναγκαίο για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Κωσταντινούπολη. Ώστε να είναι μια επίσκεψη που δεν θα επιβεβαιώσει τελικά και πάλι το κακό κλίμα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά θα μπορέσει να συμβάλλει στην εκτόνωση των εντάσεων.
Πριν δύο χρόνια η εμμονή του Τούρκου ηγέτη ήταν η Λοζάνη, κάτι που δεν έχει εγκαταλειφθεί ποτέ, αλλά πλέον πέραν των θεωρητικών μεγαλοϊδεατισμών, είναι αντιμέτωπος με απολύτως ορατούς «κίνδυνους» όπως αντιλαμβάνεται ο ίδιος την ανάπτυξη μιας πολύπλευρης συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας και στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι άσπονδοι «εχθροί» του, με την Ελλάδα ίσως να είναι η πιο «φιλική» προς την κυβέρνησή του. Διότι τόσο ο Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος Αλ Σίσι είναι απολύτως εχθρικοί, ενώ με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καν διπλωματικές σχέσεις και δεν αναγνωρίζει τη χώρα.
Η είδηση ότι τον Δεκέμβριο η Αθήνα μπαίνει στη διαδικασία του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ, και αργότερα τον Δεκέμβριο στην Τριμερή, στο Ισραήλ, θα κληθεί να συμμετέχει στα θέματα ασφάλειας και η αμερικανική πλευρά, αλλά και η έντονη φημολογία ότι Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ είναι έτοιμες να υπογράψουν μαζί με την Ιταλία την κατασκευή του αγωγού East Med, έχουν σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα.
Έτσι εξηγούνται τα συνεχή εμμονικά ξεσπάσματα του κ. Ερντογάν που μάλιστα βλέπει την Κύπρο να προσφέρει σε ξένες εταιρίες (ενδιαφέρον εκδήλωσε η κοινοπραξία TOTAL/ENI) το Οικόπεδο 7, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, και την Ελλάδα που έχει αναγγείλει ότι εξετάζει την επέκταση των χωρικών υδάτων της αρχικά στο Ιόνιο, να πραγματοποιεί ασκήσεις με την Αίγυπτο στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εκείνη δηλαδή ακριβώς την περιοχή που αμφισβητεί η Τουρκία .
Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΑΚΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της “Νότιας Κύπρου” όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες», επικρίνοντας και τις χώρες που, όπως είπε, στηρίζουν τα σχέδια της Ελλάδας και της «Νότιας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Με τον γνωστό τρόπο ο κ. Ερντογάν επικαλέστηκε και το… Διεθνές Δίκαιο λέγοντας ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» σε διαφορές για το Αιγαίο και την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους». Και βεβαίως εξαπέλυσε και πάλι απειλές για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η απάντηση της Αθήνας ήρθε και προκαλεί εντύπωση ότι πλέον είναι σε αρκετά υψηλούς τόνους, κάτι ασυνήθιστο τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.
«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της».
Και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η οποία φυσικά έχει διαφορετική βαρύτητα μιας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εξωτερικών, καταλήγει:
«Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία επιχειρεί να ακυρώσει ελληνική NAVTEX που αφορά «υποβρύχιες ασκήσεις» από 28 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός του FIR Αθηνών και στην περιοχή ευθύνης SAR της Ελλάδας.
Αποτελεί πρακτική για ροκάνισμα «αρμοδιοτήτων» της Ελλάδας σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπου μάλιστα εκδηλώνεται πλέον ανοικτά, όπως φάνηκε και από τους χάρτες που έχει υιοθετήσει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, η τουρκική αμφισβήτηση.
Πρακτική στην οποία…