Η Ρωσία θα αναπτύξει σύντομα νέες συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην χερσόνησο της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η είδηση για την ανάπτυξη των S-400 έρχεται την ώρα που η Ουκρανία επέβαλε στρατιωτικό νόμο για 30 ημέρες σε τμήματα της χώρας, μετά την σύλληψη την Κυριακή από τη Ρωσία τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοιχτά της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι οι νέες συστοιχίες θα είναι επιχειρησιακές ως το τέλος του έτους.
Απέναντι σε αυτήν την απειλή, ο Πέτρο Ποροσένκο επέβαλε στρατιωτικό νόμο για 30 ημέρες στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας, κλιμακώνοντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάσχεση τριών σκαφών του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας την Κυριακή στη Θάλασσα του Αζόφ, ανοιχτά της Κριμαίας.
«Ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», τόνισε ο Ποροσένκο στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατήγγειλε μία «επίθεση» των ρωσικών δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των πλοίων του. Από την πλευρά της, η Ρωσία έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια» της Ουκρανίας, η οποία εισήλθε σε ρωσικά ύδατα.
Το επεισόδιο της Κυριακής ήταν η πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.
Η διαμάχη ωστόσο για τον έλεγχο της Θάλασσας του Αζόφ και του Πορθμού του Κερτς δεν είναι καινούργια ιστορία. Εντάσεις υπάρχουν ήδη από το 2003 κατά την πρώτη κιόλας θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας.
Οι ισορροπίες επανήλθαν κάπως με μία διμερή συνθήκη, την ίδια χρονιά, η οποία ορίζει ότι και οι δύο χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν τον Πορθμό του Κερτς και τη Θάλασσα του Αζόφ ελεύθερα για εμπορική ναυτιλία και πρέπει να ενημερώνουν η μία την άλλη για τυχόν αποστολή σκαφών πολεμικού ναυτικού. Η ένταση ωστόσο κλιμακώθηκε φέτος με τη μεν Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για κατάσχεση πλοίων της από τα λιμάνια της και τη δε Ρωσία να κατηγορεί την Ουκρανία για παρενόχληση των δικών της πλοίων.