Η Ε.Ε. απειλεί τη Βραζιλία με εμπορικές κυρώσεις για τον Αμαζόνιο

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στη Βραζιλία, εξαιτίας των σαρωτικών πυρκαγιών που καταστρέφουν τα δάση του Αμαζονίου, οδήγησε τη Γαλλία και την Ιρλανδία να απειλήσουν να μην επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur, αν ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του πνεύμονα του πλανήτη.

Την ίδια ώρα γίνονται διαδηλώσεις Γαλλία, που φιλοξενεί τη σύνοδο του G7, που θα συζητήσει και το θέμα του Αμαζονίου, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι ο Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει πει ψέματα για το πώς βλέπει την κλιματική αλλαγή και κατήγγειλε τον αριθμό ρεκόρ δασικών πυρκαγιών στα δάση του Αμαζονίου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, που έδωσε την ιδέα για μη επικύρωση της σημαντικής οικονομικής συμφωνίας, χαρακτήρισε την προσπάθεια του Βραζιλιάνου προέδρου να αποδώσει τις φωτιές στις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος «οργουελιανή».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε να γίνει εμπάργκο στο βόειο κρέας από τη Βραζιλία και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε. να ασκήσουν κι άλλες εμπορικές πιέσεις στη Βραζιλία.

Στις δηλώσεις του για την καταστροφή που συντελείται στα δάση του Αμαζονίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «διεθνή κρίση», ενώ η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «δεν απειλείται μόνο η Βραζιλία και οι γύρω χώρες, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, που αρχικά είχε πει ότι δεν έχει επαρκή μέσα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, δήλωσε σήμερα ότι θα στείλει τον στρατό για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ωστόσο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν για «απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας του ώστε να έχει πολιτικά οφέλη», ενώ υποστήριξε ότι το γεγονός πως οι πυρκαγιές έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στη σύνοδο του G7 δείχνει «αποικιοκρατική λογική».

Η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Mercosur θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί η Ε.Ε. μέχρι σήμερα και οι συνομιλίες για την επίτευξή της διήρκεσαν πάνω από 20 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Mercosur, της εμπορικής ένωσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής και φτάνουν το 20,1% του συνόλου των εμπορικών της συναλλαγών για το 2018, όταν για την Ε.Ε. αντιστοιχούν σε μόλις 2,3%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.