ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ οι Αμερικανοί την Τρίτη

Ιδρώνουν και ξαναϊδρώνουν οι Αμερικανοί πολιτικοί, υποψήφιοι και μη, πριν από τις κάλπες της Τρίτης, αλλά το νούμερο 1 θύμα των ενδιάμεσων εκλογών είναι… τα γρασίδια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια απειλή από τον 19ο αιώνα υπονοεί με χιούμορ ότι ακόμα και ο μπόγιας της γειτονιάς εκλέγεται αντί να διορίζεται. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αιρετός μπόγιας στη χώρα, αλλά είναι ο μόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές είναι μια απλή υπόθεση, ή ότι η μόνη ποικιλία στις αμερικανικές κάλπες αφορά στους υποψηφίους. Ανάλογα με την πολιτεία όπου ψηφίζει κάποιος είναι πιθανό να καλείται την Τρίτη να ψηφίσει για δεκάδες θέματα: Για την ανάδειξη της πολιτειακής ή κομητειακής ηγεσίας, για θέσεις ανώτερων δικαστών και εισαγγελέων, για τον τοπικό σερίφη, καθώς και σε μια σειρά από δημοψηφίσματα. Κάπου εδώ, λοιπόν, ξεκινούν τα βάσανα για τα γρασίδια, τα οποία στην αχανή Αμερική δεν είναι και σπάνια, αλλά εδώ και καιρό καλύπτονται από ταμπέλες που διαφημίζουν τη στήριξη των ενοίκων των μονοκατοικιών που στολίζουν προς τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, και την μία ή την άλλη επιλογή στις προσεχείς κάλπες.

Ο Τιπ Ο’Νιλ, παλιός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έλεγε ότι «κάθε πολιτική είναι τοπική πολιτική», όμως αυτός είναι πια ένας μάλλον ξεπερασμένος τρόπος αντιμετώπισης του πολιτικού σκηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ένταση της προεκλογικής και γενικότερα της πολιτικής ρητορικής ανταγωνίζεται σε επιρροή τα τοπικά προβλήματα, ακόμα και στις εκλογές για κυβερνήτη ή για τις έδρες των πολιτειακών Γερουσιών. Άλλωστε, βασικό μέτρο εκτίμησης της δύναμης των δύο κομμάτων είναι η πρόθεση των ψηφοφόρων να ψηφίσουν με τον ίδιο τρόπο «down the ballot», δηλαδή σε όλα τα ζητήματα που τίθενται στην κρίση τους. Όσο πλησιάζει, όμως, η ώρα της κάλπης, και όσο φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη πως σε εθνικό επίπεδο το Κογκρέσο θα μοιραστεί, με την Βουλή των Αντιπροσώπων να περνάει στον έλεγχο των Δημοκρατικών, και με τη Γερουσία να παραμένει υπό Ρεπουμπλικανικό έλεγχο, το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο αρχίζει να απολαμβάνει την προσοχή που του αξίζει. Διότι μπορεί ο Τιπ Ο’Νιλ να εννοούσε πως κάθε πολιτική κρίνεται από το πώς επηρεάζει τους ψηφοφόρους στην άμεση καθημερινότητά τους, αλλά η αλήθεια είναι πως η πολιτική είναι τοπική και επειδή διαμορφώνει το κλίμα, στο οποίο ψηφίζουν οι πολίτες και στις εθνικές εκλογές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ζητημάτων που κρίνονται στις εκλογές της Τρίτης και αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην αμερικανική πολιτική στο μέλλον είναι ο επανασχεδιασμός των εκλογικών περιφερειών σε 4 πολιτείες (Μίσιγκαν, Κολοράντο, Γιούτα, και Μιζούρι), οι οποίες προτείνουν στους ψηφοφόρους τους την σύσταση ειδικών επιτροπών που θα αποφασίσουν τα νέα όρια. Η δημογραφική σύνθεση των εκλογικών περιφερειών σε πολλά σημεία των Η.Π.Α. γίνεται συχνά θέμα συζήτησης καθώς πολλές εξ αυτών ακολουθούν εξαιρετικά περίεργα γεωγραφικά όρια που διευκολύνουν την εντός τους περίληψη συγκεκριμένων ψηφοφόρων. Όπως σχολιάζει το έγκριτο FiveThirtyEight, πρόκειται για ένα από τα ζητήματα εκείνα, τα οποία είναι τόσο ευαίσθητα, που παραπέμπονται σε δημοψήφισμα επειδή καμία αιρετή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει αποκλειστικά εντός της πλειοψηφίας της. Παρόμοια θέματα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στο Άρκανσο και το Μιζούρι, η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης σε διάφορες πολιτείες, ή η μεταρρύθμιση των διατάξεων περί χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων.

Επιστρέφοντας στο περίφημο «generic ballot», το ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλα αυτά τα ζητήματα, έχει σημασία πως για πολλούς ψηφοφόρους είναι μια ευκαιρία να ψηφίσουν με αρκετά διαφορετικό τρόπο κατά θέμα -για αυτό και η δημοσκοπική του αξία ως προς τη δυνατότητα του κάθε κόμματος να κρατήσει «στη γραμμή» τους ψηφοφόρους του. Όπως σημειώνει και ο Atlantic, οι φετινές εκλογές μπορούν να προσφέρουν σημαντικά συμπεράσματα για τους μετριοπαθείς υποψηφίους, τους σπάνιους πλέον υποψηφίους που υποστηρίζουν τις περισσότερο συντηρητικές τάσεις στο Δημοκρατικό κόμμα, ή αντίστοιχα, τις προοδευτικές στο Ρεπουμπλικανικό. Τα ίδια συμπεράσματα θα μπορούμε να βγάλουμε μετά την Τρίτη και για τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • Πηγή: http://www.ert.gr

    Απάντηση

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.