Αλβανίδες τζιχαντίστριες – Μια απειλή στα δυτικά Βαλκάνια που έχει υποτιμηθεί

Εκατοντάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) από τα δυτικά Βαλκάνια έχουν επιστρέψει στις χώρες τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 900 τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία και στο Ιράκ υπό τη μαύρη σημαία του «χαλιφάτου» ξεκίνησαν από Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία. Πρόκειται για Αλβανούς μουσουλμάνους από την Αλβανία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία και Σλάβους μουσουλμάνους (Βοσνιακοί) από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Ακόμα περισσότεροι, κάποιες ακόμα εκατοντάδες ή και χιλιάδες ομοϊδεάτες τους, μπορεί να μην μετέβησαν ποτέ στη Μέση Ανατολή να πολεμήσουν αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο επικίνδυνους εξτρεμιστές.

Σοβαρό θέμα υπάρχει με τις γυναίκες που πήραν αυτοί οι Βαλκάνιοι εθελοντές μαζί τους στον τζιχάντ. Οι περισσότερες αρνούνται την εμπλοκή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις και δηλώνουν ότι δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από ό,τι θα έκανε η οποιαδήποτε σύζυγος. Ορισμένες μάλιστα έχουν καταθέσει ότι εξαπατήθηκαν για να μεταβούν στη Συρία, νόμιζαν ότι πήγαιναν για διακοπές στην Τουρκία.

Σε αντίθεση, οι περισσότερες που έφυγαν από τη Γαλλία για το Ισλαμικό Κράτος δεν το έκαναν ακολουθώντας άνδρες, αλλά επειδή ήθελαν να ζήσουν σε ένα ισλαμικό καθεστώς.

Ανεξάρτητα από τις χώρες καταγωγής ή προέλευσής τους, πολλές γυναίκες είχαν ενεργή συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.

Ορισμένες στρατολογούσαν συμπατριώτισσές τους μέσω των social media, άλλες εντάχθηκαν στη θρησκευτική Αστυνομία Ηθών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στην περιβόητη Ταξιαρχία Αλ Χάνσα, με αποστολή να παρακολουθούν εάν οι άλλες γυναίκες τηρούσαν τους ιερούς κανόνες της Σαρία και σε αντίθετη περίπτωση να τις συλλαμβάνουν και να τις βασανίζουν.

Υπάρχει μια περίπτωση μιας Κοσοβάρας που ήταν η κυρίως στρατολόγος Αλβανίδων στο Ισλαμικό Κράτος. Η εν λόγω τρομοκράτισσα ήταν και επικεφαλής σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης Αλβανίδων τζιχαντιστριών στη Συρία με προέλευση από το Κόσοβο, την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ενώ αρχικά οι γυναίκες στο Ισλαμικό Κράτος δεν πολεμούσαν, από την πολιορκία της Μοσούλης και μετά βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές.

Η επιστροφή των Αλβανίδων τζιχαντιστριών στις εστίες τους έχει υποτιμηθεί. Δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες από τους τρομοκράτες άνδρες τους.

Σημείωση:

Μουσουλμανικές γηγενείς μειονότητες υπάρχουν στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Ούτε ένας Έλληνας ή Βούλγαρος μουσουλμάνος δεν εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος. Αυτό κάτι σημαίνει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.