ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ του συντάγματος της ΠΓΔΜ (video)

Μία διατύπωση στο άρθρο 36 του προς αναθεώρηση συντάγματος της ΠΓΔΜ, που εμμέσως μπορεί να παραπέμπει σε μακεδονική εθνότητα, έχει προκαλέσει την ενόχληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Πάντως, το Μαξίμου σημειώνει πως η μη αντικατάσταση του όρου «Μακεδονία» με το «Βόρεια Μακεδονία» έχει ιστορική και όχι πολιτική διάσταση.

Προβληματισμό φαίνεται πως δημιουργεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η διατύπωση του άρθρου 36 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, όπως προκύπτει από τη τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί εμμέσως να παραπέμψει σε ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας, πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανειλειμμένως έχει διατυπώσει τη θέση ότι οριστικοποίηση της συμφωνίας μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση καλύπτει όλες τις πρόνοιες της Συμφωνίας και αυτό περιλαμβάνει και την ερμηνεία της.

Συνεπώς, ενισχύονται περαιτέρω σκέψεις για μια από κοινού συμφωνημένη ερμηνευτική διατύπωση, η οποία θα διασαφηνίζει ότι ο όρος «μακεδονική» στο Σύνταγμα των Σκοπίων, αφορά μόνο και αποκλειστικά την υπηκοότητα.

Σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως αυτό αποδίδει αναληθή εικόνα ως προς τα υπό αναθεώρηση άρθρα, καθώς συγχέει το άρθρο 36 που δεν αναθεωρήθηκε, με το άρθρο 49.

Μια ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στο twitter, από το νησάκι Σύρνα, προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ.

«Η σκοπιανή κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενσωματώσει στο Σύνταγμά της τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και ο Πάνος Καμμένος κόβει βόλτες και φωτογραφίζεται με τα ελικόπτερα του ελληνικού στρατού λες και είναι δικά του. Με αυτήν την κυβέρνηση, ακόμη και η λέξη ντροπή έχει χάσει πια το νόημα της», σημειώνει η ΝΔ.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε οι μόνοι που δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Όσον αφορά τα ελικόπτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταβαίνει σε μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου “Χιούι”. Ο κ. Μητσοτάκης και η οικογένειά του χρησιμοποιούν ελικόπτερα του κ. Χριστοφοράκου, χορηγία της Siemens, για προσωπικές τους υποθέσεις. Αυτή είναι η διαφορά μας», απαντούν οι ΑΝΕΛ.

Σχετική είδηση: Προβληματισμός στο Προεδρικό Μέγαρο για το άρθρο 36 στη συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ (video)

Ρεπορτάζ: Κ. Λασκαράτος

Πηγή: http://www.ert.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.