Ακραία… πολιτικά φαινόμενα κυριαρχούν στην Ιταλία αφού η γειτονική χώρα έχει βυθιστεί – για μια ακόμη φορά – σε μια κυβερνητική κρίση που περισσότερο θυμίζει κουβάρι.
Ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι αφού είδε ότι δεν του βγαίνει το σχέδιο για πρόταση μομφής – εναντίον της ίδιας του της συγκυβέρνησης – και άμεση προσφυγή στις κάλπες, πράγμα που ήθελε επισταμένως για να κεφαλαιοποιήσει την δημοφιλία του, την οποία εδώ και εβδομάδες διαφημίζει στις ιταλικές παραλίες, κάνει τώρα πίσω και θέλει ανασχηματισμό.
Η Γερουσία της Ρώμης αποφάσισε ότι η συζήτηση επί της πρότασης μομφής της Λέγκας κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στις 20 Αυγούστου. Αυτό ήρθε ως μια επιβεβαίωση ότι υπάρχει ένας δίαυλος διαλόγου ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και την Κεντροαριστερά και ανάγκασε τον Σαλβίνι να αλλάξει ρότα.
Αρχικά «πάγωσε» την απόφασή του να αποσύρει άμεσα τους εφτά υπουργούς της Λέγκας από την κυβέρνηση, περιμένοντας προφανώς τη συζήτηση και ψηφοφορία στις 20 του μήνα χωρίς να εγκαταλείψει τη θέση ισχύος του ΥΠΕΣ.
Κατόπιν, μετά την ανοικτή επιστολή του Ιταλού πρωθυπουργού Κόντε προς τον ίδιο, ο ηγέτης της Λέγκας έκανε πίσω υποστηρίζοντας ότι δεν είπε ποτέ ότι ήθελε να βγάλει «την πρίζα από την κυβέρνηση» και ότι «ελπίζει να κάνει τον υπουργό για πολύ καιρό ακόμη». «Είναι ψέματα. Δεν είναι αλήθεια… Έχουμε ανάγκη από τα «ναι», από μια κυβέρνηση με υπουργούς που θα λένε «ναι».
«Η επιλογή βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Ματαρέλα, κι είμαστε τυχεροί, λέω εγώ», συμπλήρωσε ο Σαλβίνι, εκτιμώντας ότι «εάν πέσει η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να γίνουν περίεργες πλειοψηφίες». Παράλληλα φρόντισε να προειδοποιήσει τα Πέντε Αστέρια «τι έννοια θα έχει στα μάτια των Ιταλών να φέρουν στην κυβέρνηση αυτούς που έχασαν τις εκλογές;», αναφερόμενος ξεκάθαρα στις διεργασίες με τους Δημοκρατικούς.
Στην άλλη πλευρά, ο Ντι Μάιο μόνο ξεκάθαρη θέση δεν κρατά. «Ο Ματέο Σαλβίνι έχει μετανιώσει, όμως τώρα έχει γίνει η ομελέτα», έγραψε σε ανάρτησή του, προσθέτωντας όμως ότι το τηλέφωνό του «παραμένει πάντοτε ανοιχτό».
Παράλληλα σε συνέντευξή του δήλωσε: «όσον αφορά την απάντηση του Σαλβίνι στον Κόντε («ας μου τα πει κατάμουτρα») βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο. Μιλά εκείνος που καταπρόσωπο δεν μας είπε ποτέ τίποτα. Μιλά εκείνος που τα τίναξε όλα στον αέρα χωρίς τον παραμικρό λόγο, ανακοινώνοντας την κυβερνητική κρίση από μία παραλία λουομένων, αφού έκανε δύο εβδομάδες διακοπές».
Στη συνέχεια ο Ντι Μάγιο διετύπωσε και μία πρόκληση στον τύποις ακόμη συγκυβερνήτη: στην ψηφοφορία στη Γερουσία «στις 20 Αυγούστου εμείς οι υπουργοί των 5 Αστέρων θα είμαστε στο πλευρό του Τζουζέπε Κόντε στην αίθουσα για να τον στηρίξουμε απέναντι στην πρόταση μομφής της Λέγκας. Σε περιμένουμε στο κατώφλι!». Δεν το λες και ξεκάθαρη στάση. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Ντι Μάιο στοιχηματίζει στην ήττα του Σαλβίνι στις 20 Αυγούστου στη γερουσία, χωρίς να θέλει πραγματικά διαπραγματεύσεις με το Ρέντσι για μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας.
Κι ενώ στη συγκυβέρνηση συμβαίνουν τα παραπάνω χωρίς, ωστόσο, ακόμη να έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, και στο Δημοκρατικό Κόμμα τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλύτερα. Ο πρώην επικεφαλής και πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα ίδρυε δικό του κόμμα, όμως δεν το έπραξε περιμένοντας τους καρπούς των συζητήσεων με τα Πέντε αστέρια. Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζινγκαρέτι, θέλει εκλογές.
Παραδέχεται ο ίδιος ότι δεν έχει καμία επικοινωνία με τον Ρέντσι πράγμα που επιβαιώνει ότι το κόμμα είναι κομμένο στα δύο. Ο Ρέντσι ελέγχει ένα μεγάλο, εάν όχι το μεγαλύτερο τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος και απειλεί τον Τζινγκαρέτι με διάσπαση εάν δεν αποδεχθεί τη συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια. Εκτιμά δε, ότι «η πιο τρελή κρίση στον κόσμο μπορεί να καταλήξει σε μια φάρσα. Μα αυτή η εβδομάδα άλλαξε οριστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε στο Σαλβίνι: ήταν ανίκητος, ενώ τώρα είναι αδύναμος και μόνος. Η γερουσία του έδωσε ένα μάθημα».