«Al-Arab»: Το Κατάρ υπό τουρκική κατοχή – Δεύτερη τουρκική βάση στη Ντόχα

Η αραβική εφημερίδα «Al-Arab», με αφορμή μια νέα -δεύτερη- τουρκική βάση στο Κατάρ, κάνει λόγο για «ανοιχτή κατοχή» του πλούσιου εμιράτου από την Τουρκία, η οποία το μετατρέπει σε προτεκτοράτο της.

Η Τουρκία, γράφει η «Al-Arab», επενδύει στην όλο αυξανόμενη παρουσία της στο Κατάρ για να μετατρέψει το εμιράτο του Κόλπου σε μια προκεχωρημένη βάση για τα τουρκικά συμφέροντα με ζωτικό και στρατηγικό βάθος.

Η Άγκυρα, συνεχίζει, δεν κρύβει την επιθυμία της να επενδύσει στην Κρίση της Ντόχα (σ.σ. αποκλεισμός του Κατάρ από άλλες αραβικές χώρες) και την περιφερειακή απομόνωσή του ως μια πύλη για να εγκαθιδρύσει τη στρατιωτική και κατασκοπική της παρουσία εγκαθιστώντας μια στρατιωτική βάση.

Από το 2014, η ετοιμότητα για την οικοδόμηση μιας νέας βάσης με περισσότερες προδιαγραφές και ποιοτική στρατιωτική παρουσία από πλευράς αριθμών στρατευμάτων, στρατιωτικών συνιστωσών και στρατηγικών στόχων, καθιστά το Κατάρ ένα τουρκικό προτεκτοράτο και μετατρέπει τη διμερή στρατιωτική συνεργασία σε ανοικτή κατοχή.

Την είδηση για την επέκταση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο Κατάρ έδωσε την Τετάρτη η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet».

«Μια νέα βάση οικοδομήθηκε», μετέδωσε η ανταποκρίτρια της «Hürriyet», Χαντέ Φιράτ, μετά την επίσκεψή της στην ήδη υπάρχουσα τουρκική βάση «Ταρίκ Μπιν Ζιγιάντ», η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την καταριανή πρωτεύουσα Ντόχα.

«Ο αριθμός των (σ.σ. τουρκικών) στρατευμάτων θα αυξηθεί.

»Δεν δίνω αριθμούς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τουρκικά συμφέροντα και ασφάλεια, αλλά μπορώ να πω ότι θα αυξηθεί δραστικά», γράφει η Φιράτ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να παραστεί στα εγκαίνια της δεύτερης βάσης με τον Εμίρη του Κατάρ αργότερα φέτος, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο Φθινόπωρο.

Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στο Κατάρ τον Οκτώβριο του 2015, στα πλαίσια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Μετά τον Ιούνιο του 2017, όταν η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, γείτονες του Κατάρ, του επέβαλλαν αποκλεισμό, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την τζιχαντιστική τρομοκρατία, η τουρκική στρατιωτική παρουσία αυξήθηκε σημαντικά.

Μεταξύ των αιτημάτων των υπολοίπων Αράβων, για να άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ, είναι ο τερματισμός της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία και η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων.

Το περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία αύξησε κι άλλο τον αριθμό των στρατευμάτων της στο Κατάρ, το οποίο έχει τα τρίτα στη σειρά μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.