Σοκ στην Ισλανδία: Δορυφόρος αποκαλύπτει πώς εξαφανίστηκε ένας τεράστιος παγετώνας μέσα σε 30 χρόνια [εικόνες & βίντεο]

Την έκταση της μεγάλης καταστροφής από την άνοδο της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Ωκεανό αποκαλύπτουν σοκαριστικές φωτογραφίες από τον πρώτο «νεκρό» παγετώνα της Ισλανδίας.

Ο παγετώνας Okjökull, που έχει κάποτε έκταση 16 τ.χλμ. Έχει πλέον εξαφανιστεί, όπως αποκαλύπτουν λήψεις από αμερικανικούς δορυφόρους την τελευταία τριακονταετία.

Ο παγετώνας Okjökull όπως φωτογραφήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1986.Ο παγετώνας Okjökull όπως φωτογραφήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1986 / Φωτογραφία: NASA Earth Observatory
Το σημείο, όπου βρισκόταν κάποτε ο παγετώνας Okjökull, όπως φωτογραφήθηκε την 1η Αυγούστου 2019.Το σημείο, όπου βρισκόταν κάποτε ο παγετώνας Okjökull, όπως φωτογραφήθηκε την 1η Αυγούστου 2019 / Φωτογραφία: NASA Earth Observatory

Φωτογραφίες που ελήφθησαν το 1986 δείχνουν τεράστιους όγκους πάγου να καλύπτουν τη βουνοπλαγιά στη δυτική Ισλανδία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών ο παγετώνας αυτός είχε κάποτε πάχος 50 μέτρων, αλλά σταδιακά έλιωσε και το 2014 κλιματολόγοι τον κήρυξαν «νεκρό». Οι τελευταίες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών η NASA δείχνουν μόνον αμυδρά ίχνη χιονιού και πάγου εκεί όπου άλλοτε εκτεινόταν ο παγετώνας. Σύμφωνα με τους επιστήμονές της το πρόσφατο κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη επέτεινε το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή.

 

 

Ειδικοί προειδοποιούν ότι για την εξαφάνιση του παγετώνα ευθύνεται η «κλιματική κρίση» και σύμφωνα με το US Geological Survey μέχρι τα τέλη του αιώνα οι 400 και πλέον παγετώνες της Ισλανδίας θα μειωθούν κατά 40% και «ουσιαστικά θα εξαφανιστούν μέχρι το 2200». Ο Okjökull αποτελούσε μέρος της ομάδας παγετώνων Langjökull, μιας από τις οκτώ σημαντικότερες της Ισλανδίας, που καλύπτουν το 10% της χώρας.

Στο σημείο, όπου κάποτε εκτεινόταν ο παγετώνας, θα τοποθετηθεί στις 18 Αυγούστου μια αναμνηστική πλάκα, που αναφέρει: «Επιστολή για το μέλλον: Ο Okjökull είναι ο πρώτος παγετώνας της Ισλανδίας που νεκρώνει. Τα επόμενα 200 χρόνια όλοι οι παγετώνες μας αναμένεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Κι αυτή η πλάκα συνιστά μια ομολογία ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει. Μόνον εσείς θα γνωρίζετε αν τα καταφέραμε». Η πλάκα θα φέρει επίσης την επιγραφή “415ppm CO2”, που περιγράφει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που καταγράφηκαν στην περιοχή τον περασμένο Μάιο…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο https://www.iefimerida.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.