Η Τουρκία ευθέως δήλωσε, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι ζητά μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, μερίδιο που δεν δικαιούται, αλλά διεκδικεί πειρατικά, αποσκοπώντας να πάρει μέρος της ελληνικής ΑΟΖ (ανατολικά της Ρόδου), μην αναγνωρίζοντας επήρεια στο Καστελόριο και μέρος της κυπριακής ΑΟΖ (δυτικά της Κύπρου).
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διευκρίνισε, όμως, πως δεν επιθυμεί πόλεμο με κανέναν, αλλά θέλει να μοιραστεί τον… πλούτο.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς δραστηριότητες (στην ανατολική Μεσόγειο).
»Πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με πραγματικά βήματα», σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συμπόσιο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας υπό τον τίτλο «Νόμος και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε:
«Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες γεωτρήσεων γύρω από το νησί.
»Δεν προσπαθούμε να «τσακωθούμε» με κανέναν.
«Ο στόχος μας είναι μία δίκαιη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πόρων.
»Ωστόσο όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων να παραβιαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο», προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Anadolu.
Απέναντι στην Τουρκία και στις πειρατικές διεκδικήσεις της έχουν συμπαραταχθεί Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος, που απολαμβάνουν την υποστήριξη Γαλλίας και ΗΠΑ.
Η Τουρκία είναι μόνη της, απομονωμένη και προσπαθεί να εμπλέξει τη Ρωσία στις πειρατικές περιπέτειές της για να έχει ένα σύμμαχο.
Μέχρι στιγμής πάντως Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν κάνει σαφές ότι θα αναπτύξουν τους στόλους τους στο πλευρό των ελληνικών πολεμικών πλοίων για να διαφυλάξουν την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή.
Ανίκανη να διδαχτεί η Τουρκία από τα λάθη του παρελθόντος της, οδηγείται από την αλαζονεία και της αμορφωσιάς των ηγετών της σε νέα ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Στον κεντρικό χάρτη βλέπετε την ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία. Στον κάτω χάρτη η ελληνική ΑΟΖ, αναγνωρίζοντας ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ, πράγμα που το αρνείται η Τουρκία.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)