Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ξεκινά στα Σκόπια η πρώτη φάση της συζήτησης στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου επί της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Από την συζήτηση αυτή, που θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την πρώτη ψηφοφορία, θα φανεί εάν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ θα αποτελεί μονόδρομο η διάλυση του Κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών –πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου– προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να συνεχιστεί στην επόμενη Βουλή.
Τα σκοπιανά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι για να εξασφαλίσει η κυβέρνηση πλειοψηφία δύο τρίτων στην σημερινή Βουλή θα πρέπει να αποσπάσει την υποστήριξη τουλάχιστον 8 ή 9 βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέρουν, εκπρόσωποι των κυβερνόντων κομμάτων SDSM και DUI δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση της προσπάθειας αυτής, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE συνεχίζει να τηρεί άκαμπτη αρνητική στάση και μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών του.
Νωρίτερα, στη συζήτηση που προηγήθηκε την Παρασκευή στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι περισσότεροι από 25 βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επίγνωση της κατάστασης και είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη.
«Στο τέλος θα έχουμε την ψηφοφορία. Βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρής ευθύνης, την οποία πρέπει να αναλάβουμε και να ζήσουμε με αυτήν. Εγώ πήρα αποφάσεις και ανέλαβα την ευθύνη», είπε ο Ζάεφ.
Στον Ζάεφ απάντησε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Ντιμίταρ Στεβανάντζια, ο οποίος τόνισε ότι κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να ψηφίσει τις τροποποιήσεις του συντάγματος που προτείνει η κυβέρνηση.
Επίσης, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ίλια Ντίμοφσκι υποστήριξε ότι «έτσι όπως έχουν τα πράγματα η διαδικασία αυτή οδηγείται σε αποτυχία» και ότι η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει κυρίως στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι διαπραγματευόμενη την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, η κυβέρνηση Ζάεφ υπερέβη τις κόκκινες γραμμές της χώρας.
«Το 2008 υιοθετήσαμε στο Κοινοβούλιο ομόφωνη διακήρυξη με τις κόκκινες γραμμές, με την οποία δεσμευτήκαμε ότι θα διαφυλάξουμε το συνταγματικό όνομα, την γλώσσα και την ταυτότητα. Αυτή είναι η πορεία πάνω στην οποία πρέπει να κινηθεί η “Μακεδονία”, αλλά εσείς βγήκατε έξω από αυτήν την εντολή», είπε ο Ντίμοφσκι.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)